DEMO: ” Δυναμική πορεία σε αντίξοες συνθήκες”,συνέντευξη της Ιωάννας Δέμου, Χημικού MSc Ind. Pharm, Μέλος Δ.Σ DEMO ΑΒΕΕ

26-12-2016

HEALTHVIEW: Πως κρίνετε την χρονιά που μας πέρασε, για την DEMO ΑΒΕΕ με δεδομένο τις συνθήκες της ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς; 

ΙΩΑΝΝΑ ΔΕΜΟΥ: Το 2014 υπήρξε μια πολύ καλή χρονιά για τη DEMO ABEE παρά τις αντίξοες συνθήκες στην ελληνική φαρμακευτική αγορά και συνολικά στην οικονομία της χώρας. H DEMO, μέσα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, συνέχισε να επιτυγχάνει αύξηση πωλήσεων που έφτασε συνολικά στο 20%, επιβεβαιώνοντας την επιτυχημένη πορεία της, ιδιαίτερα των τελευταίων ετών.  Είμαστε υπερήφανοι  καθώς η  ίδια ανοδική πορεία συνεχίστηκε και το πρώτο 6μηνο του 2015 ενώ οι δείκτες και οι προβλέψεις για το δεύτερο εξάμηνο του έτους  μας επιτρέπουν να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι. 

HEALTHVIEW: Πως επηρεάστηκε τους τελευταίους μήνες η πορεία της εταιρείας από το γενικότερο περιβάλλον και τα capital controls;

 Κυρίως, τον πρώτο καιρό, αυτό που είχαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν ένα γενικότερο κλίμα σύγχυσης και γενικευμένης ανασφάλειας που επικρατούσε στο εξωτερικό και επηρέαζε τους προμηθευτές πρώτων υλών. Αυτό το αρνητικό κλίμα, αν δεν ελεγχόταν εγκαίρως, θα δημιουργούσε πρόβλημα στην απρόσκοπτη διάθεση των πρώτων υλών και ως εκ τούτου στην παραγωγή των σκευασμάτων μας, καποια από τα οποία είναι μοναδικά και αναντικατάστατα. Στη DEMO όμως, λόγω των μακρόχρονων και άριστων συνεργασιών που διατηρούμε, μπορώ να πω ότι το αντιμετωπίσαμε σχετικά γρήγορα  και δεν επηρεαστήκαμε καθόλου.

Η πλήρης εξομάλυνση των τραπεζικών συναλλαγών είναι υψίστης σημασίας, δεδομένου ότι σχεδόν όλες οι πρώτες υλες που χρησιμοποιούνται στη φαρμακοβιομηχανία εισάγονται, καθως η παραγωγή χημικων ουσιών είναι σχεδόν ανύπαρκτη στην Ελλάδα.

HEALTHVIEW:  Στην εταιρική παρουσίαση της DEMO γίνεται λόγος για την έντονη εξαγωγική δραστηριότητά της. Ποια είναι τα βασικά στοιχεία αυτής της δραστηριότητας;   

ΙΩΑΝΝΑ ΔΕΜΟΥ: Ναι, σίγουρα. Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των πωλήσεων προέρχεται από την εξαγωγική δραστηριότητα, η οποία και κατέχει σημαντικό ρόλο στη θετική εικόνα για την εταιρεία μας.  Η αύξηση των εξαγωγών μας «τρέχει» με ρυθμό 50% δημιουργώντας έτσι σημαντικές επιχειρηματικές προοπτικές  αλλά και νέες θέσεις εργασίας στα τμήματα παραγωγής και ποιότητας. Επιπλέον η στρατηγική απόφαση της DEMO να επενδύσει σε ανθρώπινο δυναμικό και στη διεύθυνση εξαγωγών έχει ήδη αποδώσει καρπούς, καθώς η εταιρεία καταφέρνει σταθερά να επεκτείνει τη δυναμική της πορεία σε υφιστάμενες αλλά και σε νέες αγορές.  Ήδη στο πρώτο 6μηνο του 2015 έχουν ενταχθεί στην ομάδα της  DEMO επιπλέον 60 άτομα ενώ  παράλληλα έχουν δρομολογηθεί νέες επενδύσεις.

Στην ουσία, στη  DEMO η  ανάπτυξη στηρίζεται σε δυο πυλώνες: την είσοδο της εταιρίας σε νέες αγορές  και την περαιτέρω ανάπτυξη υπαρχόντων αγορών με έγκριση και τοποθέτηση επιπλέον προϊόντων.

Στο πλαίσιο αυτό, μας δίνει ιδιαίτερη αισιοδοξία αλλά και ώθηση η σημαντική ανάπτυξη των πωλήσεών μας σε χώρες και αγορές στρατηγικής σημασίας όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Κίνα και άλλες. Παράλληλα, τα προϊόντα μας συνέχισαν να εισάγονται διαρκώς σε νέες αγορές με δυναμική όπως της Αυστραλίας, της  Ν. Κορέας, της Αυστρίας, του Βιετνάμ,  και της Σρι Λάνκα.

Επιπλέον, συνεχίζεται με συνέπεια και σχέδιο  η προετοιμασία της DEMO για την επέκταση της παρουσίας της και  σε άλλες χώρες. Συγκεκριμένα, η εταιρία πέρασε επιτυχώς ελέγχους από πολλές αρχές φαρμάκου, όπως η Τουρκία, η Ν. Κορέα, η Σαουδική Αραβία, η Βραζιλία και η Νέα Ζηλανδία  αποκτώντας έτσι τη δυνατότητα εισόδου των προϊόντων μας σε νέες αγορές.

HEALTHVIEW:  Υπήρξαν νέες συνεργασίες μέσα στο 2014 και ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας;

ΙΩΑΝΝΑ  ΔΕΜΟΥ:  Αναφερόμενη στο 2014, σημειώνω ότι μέσα στις θετικές ειδήσεις για τη διεθνή παρουσία της DEMO και του ελληνικού φαρμάκου γενικότερα, ήταν η ίδρυση του υποκαταστήματος στη Γερμανία και τα εγκαίνια των νέων μας γραφείων στο Μόναχο. Η παρουσία μας στη συγκεκριμένη αγορά,  μας προσφέρει αξιόλογες ευκαιρίες καθώς ήδη βρισκόμαστε για παράδειγμα, σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων για σύναψη συμφωνίας με μια πολύ μεγάλη αλυσίδα Γερμανικών Νοσοκομείων.

Παράλληλα, προετοιμάζουμε μία νέα συνεργασία με έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές νοσοκομειακών προϊόντων σε Γαλλία και Βέλγιο. Σημειώνω δε ότι, η εξάπλωση της δραστηριότητας της εταιρείας δεν περιορίζεται στα ευρωπαϊκά σύνορα. Πολύ σύντομα ολοκληρώνουμε τη σύμβαση για διάθεση νέου προϊόντος μας με έναν από τους μεγαλύτερους  παραγωγούς  γενοσήμων προϊόντων στην Κίνα ενώ άμεσα ξεκινά  και μία νέα συνεργασία που αφορά στις  χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Η διεθνής μας παρουσία αποτελεί την επενδυτική μας ναυαρχίδα και η εμβέλεια των φαρμάκων μας καθιερώνεται ολοένα και περισσότερο σε όλο τον κόσμο. Κι αυτό δεν αποτελεί θετική εξέλιξη μόνο για τη DEMO αλλά συνολικά για το ελληνικό φάρμακο, ένα από τους σημαντικότερους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας και ένα από τα σημαντικά εξαγωγικά μας όπλα ως χώρα.

HEALTHVIEW:  Επιστρέφοντας στην ελληνική αγορά, τι θα λέγατε συνολικά για τη παρουσία της DEMO στην νοσοκομειακή αγορά της χώρας μας;     

ΙΩΑΝΝΑ ΔΕΜΟΥ: Ως επίλογο θα ήθελα να υπερθεματίσω  στο γεγονός ότι παρά την αδυναμία πληρωμών του ελληνικού δημόσιου, η εταιρία μας στηρίζει την χώρα και διαθέτει κανονικά στα ελληνικά νοσοκομεία και φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ  τη μεγαλύτερη γκάμα νοσοκομειακών προϊόντων που διαθέτει ελληνική εταιρία, φάρμακα σημαντικά και πολλές φορές αναντικατάστατα για σοβαρότατες παθήσεις όπως η Μεσογειακή Αναιμία, το Δρεπανοκυτταρικό σύνδρομο αλλά και υποστηρικτική αγωγή στη χημειοθεραπεία. Αποδεικνύουμε έτσι έμπρακτα το αίσθημα ευθύνης μας και το σεβασμό στον έλληνα ασθενή στηρίζοντας τη δημόσια υγεία της χώρας  μας σε μια αναμφίβολα δύσκολη συγκυρία.

 HEALTHVIEW:  Ποια είναι η ευχή σας για τη διαμόρφωση του επιχειρηματικού τοπίου όσον αφορά το χώρο του φαρμάκου, ευρισκόμενοι μάλιστα σε ένα μεταβατικό σημείο ενόψει εκλογών;

 Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, μία εταιρεία όπως η DEMO, με εξαγωγική δραστηριότητα και μάλιστα αυξανόμενη και θα επιβιώσει αλλά και θα προοδεύσει. Αυτό όμως που έχει σημασία και αποτελεί και την ευχή και τη θέση μου, είναι η οικονομική σταθερότητα στο κλάδο του φαρμάκου προκειμένου  να εξασφαλίζεται απρόσκοπτα η διάθεση των φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Γιατί μια ελληνική φαρμακευτική εταιρεία, που εφέτος συμπληρώνει και τα 50 χρόνια της, οφείλει να ενδιαφέρεται για το όφελος του Έλληνα ασθενή και για τη γενικότερη κατάσταση στο χώρο της Υγείας της  χώρας που εδράζει.  Η οικονομική σταθερότητα λοιπόν και το πλαίσιο που την εξασφαλίζει είναι ο δρόμος για ένα εύρωστο τοπίο στο χώρο του φαρμάκου.