Δεν θα αφαιρείται η άδεια ασκήσεως επαγγελματος από τους γιατρούς χωρίς τελική καταδίκη

γιατρός
01-06-2020

“Μια κατάφωρη αδικία αποκαταστάθηκε”, δηλώνουν οι γιατροί, μετά την απόφαση της κυβέρνησης -η οποία επικυρώθηκε με δημοσίευση σχετικής ρύθμισης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως- να μην τους αφαιρείται η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος όταν κατηγορούνται για σοβαρά αδικήματα, πριν τελεσιδικήσει η υπόθεσή τους.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), κάνει λόγο για “δικαίωση”. Η κατάργηση της διάταξης που είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η οποία προέβλεπε αφαίρεση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος από γιατρούς που έχουν απλώς καταγγελθεί για διάπραξη ιατρικού σφάλματος, ήταν “πρωτοφανείς στα παγκόσμια ιατρικά χρονικά”, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι γιατροί.

“Απόλυτη δικαίωση για τον ιατρικό κόσμο αποτελείκαι προέβλεπε ότι οι γιατροί έχαναν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, με την απλή άσκηση ποινικής δίωξης πριν αποφανθεί η ελληνική Δικαιοσύνη. Πράγμα πρωτοφανές στα παγκόσμια χρονικά”, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Οι γιατροί είχαν καταφερθεί από την αρχή εναντίον αυτής της απόφασης της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, χαρακτηρίζοντάς την “καταφανώς αντισυνταγματική και άδικη για τον ιατρικό κόσμο”.

Με ρύθμιση που προωθήθηκε και εκδόθηκε ήδη σε ΦΕΚ (Τεύχος Α΄ 104/30.05.2020), επιλύθηκε υπέρ των γιατρών, το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί στην άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος σε όλους τους γιατρούς της χώρας, το οποίο όπως αναφέρουν τα μέλη του ΠΙΣ, είχε οδηγήσει στην υιοθέτηση πολιτικών αμυντικής ιατρικής.

Η νέα διάταξη, ενσωματώνοντας τις εισηγήσεις του ΠΙΣ, προβλέπει πλέον ότι για να ανακληθεί η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ενός ιατρού ή οδοντιάτρου, θα πρέπει να καταδικαστεί αμετάκλητα για σοβαρά αδικήματα όπως κλοπή, απάτη, υπεξαίρεση, πλαστογραφία, κιβδηλεία, παραχάραξη, αισχροκέρδεια, δωροληψία κ.α.

Στην ανακοίνωσή του, ο ΠΙΣ καταλήγει: “Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος μπροστά σε τέτοιες αντισυνταγματικές και άδικες αποφάσεις θα είναι πάντα ανάχωμα για να προασπίζει τα δικαιώματα των ιατρών όλης της χώρας και την κοινή λογική”,