“Διαφανής Λίστα Χειρουργείων”, δια χειρός Ανδρέα Ξανθού

26-12-2016

«Διαύγεια» στα χειρουργεία του ΕΣΥ προωθεί το υπουργείο Υγείας με στόχο την μείωση της λίστας αναμονής των ασθενών αλλά και να βάλει τέλος στα «φακελάκια». Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός – σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ – η λίστα αναμονής θα αντικατασταθεί από την «Διαφανή Λίστα Χειρουργείων». 

Σύμφωνα με τον υπουργό, στην «Διαφανή Λίστα Χειρουργείων», δεν θα εμπλέκεται ο χειρουργός γιατρός και «δεν θα μπορεί να την παρακάμψει ακόμη κι αν ζητήσει φακελάκι». Παρόμοια λίστα -ανέφερε ο υπουργός – έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε μεγάλο νοσοκομείο της περιφέρειας. «Όταν ένας ασθενής γνωρίζει πότε θα χειρουργηθεί με βάση τη σοβαρότητα της κατάστασής του και ότι η ημερομηνία δεν αλλάζει, δεν θα μπει στη διαδικασία να δώσει φακελάκι», επεσήμανε. 

Ο κ. Ξανθός ανακοίνωσε και την αυτόνομη λειτουργία των ΤΕΠ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όταν τα ΤΕΠ στελεχωθούν ως αυτόνομα τμήματα σε κάθε νοσοκομείο, θα μπορούν να λειτουργήσουν ως πρώτη γραμμή άμυνας του συστήματος μόνο για τα επείγοντα περιστατικά». Η αυτόνομη λειτουργία των ΤΕΠ εξήγησε «θα περιορίσει τον πελατειακό μηχανισμό στα νοσοκομεία, αλλά και όσα περιστατικά εμφανίζονται -με προσυνεννόηση -ως επείγοντα στα ΤΕΠ για να νοσηλευθούν σε συγκεκριμένες κλινικές».