Διαγνωστικά και εργαστήρια: Επιστολή στον Αναπλ. Υπ. Οικονομικών κ. Σκυλακάκη – Κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους

09-05-2022

Επιστολή προς του αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Σκυλακάκη απέστειλαν οι εκπρόσωποι Διαγνωστικών Κέντρων και Εργαστηρίων για το ζήτημα της εξτρά χρηματοδότησης του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων του 2022. Προηγήθηκαν αλλεπάλληλες επαφές με το Υπουργείο Υγείας, «οι οποίες όμως έχουν πέσει στο κενό, αφού το Υπουργείο Οικονομικών ως καθ’ύλην αρμόδιος φορέας αρνείται να πληρώσει τις εξετάσεις του Ελληνικού λαού απαιτώντας εμμέσως πλην σαφώς, αυτήν τη χρηματοδότηση να την κάνουν τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, μέσω του claw back που τους επιβάλλεται», όπως αναφέρουν στην επιστολή.

Σύμφωνα με τους εκροσώπους του κλάδου, «μονομερώς το κράτος εφάρμοσε την μέθοδο της περικοπής των αμοιβών των παρόχων υγείας από το 2013, ως έκτακτο μέτρο δημοσιονομικής πολιτικής και από τότε πολλοί πάροχοι έχουν προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια, εξανιστάμενοι για το δίκαιο αίτημά τους, να πληρώνονται δηλαδή για τις εξετάσεις που εκτελούν».

Και συνεχίζουν στην επιστολή τους: «Σε καμία ελεύθερη κοινωνία δεν νοείται υπάλληλος να δουλεύει όλο τον μήνα και να πληρώνεται το μισό. Και όμως, τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί κάνουν αυτό ακριβώς τα τελευταία 10 χρόνια!  Στήριξαν και στηρίζουν την χώρα εν μέσω πανδημίας με όποιο τρόπο μπορούν. Θυμίζουμε ότι όταν όλοι οι πολίτες ήταν κλεισμένοι στα σπίτια τους, τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί ανέλαβαν το βαρύ φορτίο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στις πλάτες τους, ενώ τα Δημόσια νοσοκομεία εκείνη την περίοδο είχαν απαγορεύσει τη διενέργεια ακόμα και των πιο απλών εξετάσεων».

Στην επιστολή τους οι εκπρόσωποι Διαγνωστικών Κέντρων και Εργαστηρίων εκπέμπουν σήμα κινδύνου και προτείνουν:

1) Έξτρα χρηματοδότηση του προϋπολογισμού στο σημείο όπου οι πάροχοι θα απορροφούν claw back με maximum ποσοστό 10% με στόχο την πλήρη εξάλειψή του και

2) Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η έξτρα χρηματοδότηση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων, προτείνουμε την εφαρμογή του plafond ανά διοικητική περιφέρεια ανά μήνα, το οποίο θα επιμερίζεται ισόποσα ανά εβδομάδα του μήνα, ώστε να μην εξαντλείται το ποσό στις πρώτες 15 μέρες του μήνα. Όταν θα εξαντλείται το budget οι ασθενείς θα προσέρχονται στις δημόσιες δομές να εκτελούν τις εξετάσεις τους.

Με την παράλληλη εφαρμογή των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων, σημειώνουν,  η ζήτηση των διαγνωστικών εξετάσεων θα περιοριστεί. Προσθέτοντας ότι με αυτόν τον τρόπο, θα σταματήσει να γίνεται η όποια προκλητή ζήτηση διαγνωστικών εξετάσεων την οποία κάποιοι επικαλούνται ότι γίνεται.

Μεταξύ άλλων, ζητούν «κούρεμα του τεχνητού χρέους που δημιούργησε ο ΕΟΠΥΥ, εξαιτίας της αδυναμίας του να πληρώσει τις υποχρεώσεις του και το φόρτωσε στις πλάτες των διαγνωστικών εργαστηρίων, των πολυϊατρείων και των κλινικοεργαστηριακών ιατρών! Αντίστοιχα κουρέματα οφειλών κάνατε ακόμα και σε δάνεια, όπως είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή και ορθώς πράξατε».

Επίσης, κατάργηση της προείσπραξης του claw back του τρέχοντος έτους, «που περικόπτει έως και το 60% από τις πληρωμές των διαγνωστικών εργαστηρίων, των πολυϊατρείων και των κλινικοεργαστηριακών ιατρών, συνυπολογίζοντας και τις περικοπές που κάνει ο ΕΟΠΥΥ για να «ξεχρεώσει» το τεχνητό χρέος που τους δημιούργησε ο ίδιος ο Οργανισμός».