Διαγνωστικά: Παροχή υπηρεσιών μέχρι το δημοψήφισμα

26-12-2016

Τουλάχιστον μέχρι το δημοψήφισμα θα παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, ανακοίνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, «οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις (λήξη του προγράμματος χρηματοδότησης της Ελληνικής οικονομίας, ανακοίνωση δημοψηφίσματος και κλείσιμο τραπεζών), δημιουργούν μία απίστευτη οικονομική ασφυξία στην αγορά». 

Μπροστά σ’ αυτήν την διαμορφούμενη κατάσταση, υποστηρίζει ο ΠΑΣΙΔΚ, «οι εισαγωγικές εταιρείες και οι διεθνείς οίκοι, που αποτελούν τους προμηθευτές μας, απαιτούν πλέον άμεση  εξόφληση των παραγγελιών μας. Η απαίτηση αυτή οδηγεί επί της ουσίας στην αδυναμία συνέχισης της λειτουργίας των μονάδων μας εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος». 

Και καταλήγει: «Ως εκ τούτου, σας γνωστοποιούμε ότι με μεγάλη δυσκολία αλλά με αίσθημα κοινωνικής και πολιτικής ευθύνης, θα συνεχίσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία της παροχής των ιατρικών υπηρεσιών μας τουλάχιστον μέχρι το δημοψήφισμα. Για το μετέπειτα χρονικό διάστημα αν οι συνθήκες της αγοράς παραμείνουν οι ίδιες ή και χειρότερες, δηλαδή το ενδεχόμενο να βρεθεί η χώρα μας εκτός ευρώ, θα αναγκαστούμε να περιοριστούμε σε παροχή ιατρικών υπηρεσιών, χωρίς να έχουμε πλέον τη δυνατότητα πίστωσης των ασφαλιστικών ταμείων». 

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου, τα διαγνωστικά κέντρα παραμένουν απλήρωτα από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (για παλαιές και νέες οφειλές) για μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ έχουν υποστεί περικοπές των απαιτήσεων τους για δύο συναπτά έτη (2013 και 2014), της τάξεως του 50% επί της αξίας των διαγνωστικών εξετάσεων που πραγματοποίησαν στους ασφαλισμένους του Οργανισμού, με αποτέλεσμα η ρευστότητα των μονάδων να έχει εκμηδενιστεί. Για την παροχή των ιατρικών υπηρεσιών απαιτούνται αντιδραστήρια, αναλώσιμα υλικά, ανταλλακτικά μηχανημάτων και ιατρικός εξοπλισμός. Το σύνολο των προμηθειών αυτών δυστυχώς είναι εισαγόμενο.