Οι διακοπές κάνουν καλό στην υγεία

26-07-2017

Θάλασσα, μπάνια, ήλιος, χαλάρωση… Με άλλα λόγια, διακοπές. Είναι το διάστημα που περιμένουμε όλοι ολόκληρο τον χρόνο για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε όλοι από τα προβλήματα και τις έγνοιες της καθημερινότητας. Τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας λίγοι είναι εκείνοι που καταφέρνουν να πάνε διακοπές. Είναι όμως σημαντικό να ξεφεύγουμε έστω για μερικές ημέρες, αφού όπως έδειξε νέα έρευνα οι διακοπές κάνουν καλό τόσο στην σωματική όσο και στην ψυχική μας υγεία.

Μελέτες έχουν δείξει πως οι άνδρες που επί πέντε χρόνια δεν είχαν κάνει καθόλου διακοπές είχαν 20% υψηλότερο ποσοστό εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και θνησιμότητας, ενώ αντίστοιχα οι γυναίκες που δεν απολάμβαναν καλοκαιρινό διάλειμμα εμφάνιζαν συχνότερα συμπτώματα κατάθλιψης, περισσότερο άγχος και δυσκολίες στον ύπνο.

Τα παραπάνω επισημαίνει η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Άννα Καλυμνιού. «Η επαφή με τη φύση είναι ευεργετική για όλους» τονίζει η κ. Καλυμνιού και προσθέτει: «Μελέτες και κλινική εμπειρία έχουν δείξει ότι ένα πολύ υψηλό ποσοστό (94%) ανθρώπων με ψυχική νόσο παρουσίαζαν βελτίωση των συμπτωμάτων όταν έρχονταν σε επαφή με τη φύση.

Εκτιμάται επίσης ότι η φυσική δραστηριότητα (άσκηση) σε εξωτερικούς χώρους, μαζί με την ταυτόχρονη πρόσληψη βιταμίνης D από τον ήλιο, συμβάλλουν στη βελτίωση της διάθεσης και τη μείωση της κατάθλιψης.

Επιπλέον, τονώνονται οι νοητικές λειτουργίες της συγκέντρωσης και της προσοχής, δεδομένου ότι τα ερεθίσματα και οι πληροφορίες από το φυσικό περιβάλλον δεν είναι βομβαρδιστικές όπως είναι στα αστικά κέντρα».

Απαριθμώντας τα οφέλη των διακοπών στη ψυχική και σωματική υγεία, η κ. Καλυμνιού αναφέρει ότι:

– Μειώνουν τα επίπεδα των ορμονών του στρες (όπως η κορτιζόλη), με αποτέλεσμα να διατηρείται σε φυσιολογικά επίπεδα η πίεση και ο καρδιακός ρυθμός.

– Έχει παρατηρηθεί ότι ο σωματικός πόνος (ημικρανίες, πονοκέφαλοι, αυχενικό σύνδρομο) που σχετίζεται με το στρες αμβλύνεται, όπως επίσης και ψυχοσωματικά συμπτώματα.

– Τονώνονται νοητικές λειτουργίες (μνήμη, συγκέντρωση, προσοχή) μέσα από την κοινωνική συναναστροφή και τα καινούρια ερεθίσματα, όπως όταν πάμε σε ένα καινούριο προορισμό ή διαβάζουμε ένα βιβλίο.

– Παρέχονται περισσότερες ευκαιρίες για κίνηση και βελτίωση της φυσικής κατάστασης, όπως περπάτημα στη θάλασσα, κολύμπι και χορός.

– Βελτιώνεται η διάθεση με την απουσία των «πρέπει» της καθημερινότητας και με την επαφή με τις επιθυμίες μας (συναναστροφή μας με αγαπημένα πρόσωπα, επαφή με τη φύση, δυνατότητα να ακολουθήσουμε τους δικούς μας προσωπικούς ρυθμούς και να ασχοληθούμε κυρίως με όσα μας αρέσουν).

– Προλαμβάνουν την επαγγελματική εξουθένωση (burn-out), ειδικά σε όσους ασχολούνται με επαγγέλματα παροχής κοινωνικών υπηρεσιών και υγείας, οι οποίοι είναι πιο επιρρεπείς.

– Μας κάνουν πιο παραγωγικούς (περισσότερες ιδέες μας έρχονται στον νου όταν είμαστε εκτός δουλειάς).

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι για διάφορους λόγους (π.χ. επαγγελματικούς, οικονομικούς κ.λπ.) δεν έχουν τη δυνατότητα να φύγουν για διακοπές, με την έννοια που τις ορίζουν οι περισσότεροι, δηλαδή σε ένα διαφορετικό μέρος, για αρκετές μέρες κ.λπ.

Σε όσους δεν μπορούν να πάνε κάπου για διακοπές, η κ. Καλυμνιού συνιστά να εντάξουν στην καθημερινότητά τους μικρές διακοπές-«διαλείμματα» με τη μορφή δραστηριοτήτων που τους ευχαριστούν, ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις τους.

Για παράδειγμα, μια βόλτα στη θάλασσα, ποδηλασία, επισκέψεις και έξοδοι με φίλους, μικρές εξορμήσεις τα Σαββατοκύριακα σε κοντινούς προορισμούς, συμμετοχή σε κοινωνικά-πολιτιστικά δρώμενα που οργανώνονται μέσα στην πόλη κ.λπ.

«Χρειάζεται να τονίσουμε δύο πράγματα: Πρώτον, ότι οι διακοπές χρειάζεται να είναι εξατομικευμένες και προσαρμοσμένες στις ανάγκες και στον τρόπο ζωής του καθένα και δεύτερον ότι συχνά κάτι που μας “χαλάει” τις διακοπές είναι οι υπέρμετρες προσδοκίες που έχουμε από αυτές: ότι πρέπει να πάμε στο καλύτερο μέρος, με το καλύτερο ξενοδοχείο, ότι θα ξεκουραστούμε τόσο που μετά στη δουλειά μας δεν θα έχουμε καμιά δυσκολία, ότι θα ερωτευτούμε κεραυνοβόλα και θα αλλάξει η ζωή μας.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Πόσο να περιμένω για να πάω πρώτη φορά διακοπές με το έτερον ήμισυ;
Αισθάνεστε άρρωστοι; Γίνετε καλά με… διακοπές!