Η μελέτη, υπό την καθοδήγηση του δρα Frank A. J. L. Scheer, διευθυντή του Ιατρικού Προγράμματος Χρονοβιολογίας, διερεύνησε γιατί η καθυστερημένη κατανάλωση γευμάτων αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον οργανισμό.

Όπως αναφέρει το The Healthy, σύμφωνα με τους ερευνητές, το πρώιμο δείπνο, τρεις έως τέσσερις ώρες πριν από τον ύπνο, συντονίζεται με τον κιρκάδιο ρυθμό του σώματος, διευκολύνοντας την πέψη, τη σωστή επεξεργασία των θρεπτικών συστατικών, τη αποτελεσματικότερη αποκατάσταση του σώματος, ενώ συμβάλλει και στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

Τα οφέλη του πρώιμου δείπνου

Η μελέτη του BWH αποκάλυψε ότι όσοι δειπνούν νωρίτερα παρουσιάζουν:

  • Χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
  • Βελτιωμένη ικανότητα καύσης λίπους.
  • Καλύτερη ποιότητα ύπνου.
  • Υψηλότερα επίπεδα ενέργειας.

Αντίθετα, όσοι τρώνε αργά, καταγράφουν πιο αργή καύση θερμίδων και μεγαλύτερη αποθήκευση λίπους, αυξάνοντας τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Μια επιπλέον ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο Obesity Reviews υποστήριξε αυτά τα ευρήματα, αναδεικνύοντας ότι η εστίαση στη μεγαλύτερη κατανάλωση θερμίδων νωρίτερα μέσα στην ημέρα ενισχύει την απώλεια βάρους, βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειώνει τα επίπεδα LDL χοληστερόλης, της αποκαλούμενης και «κακής» χοληστερόλης.

Τι σημαίνουν αυτά τα ευρήματα για εσάς

Όπως επεσήμανε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ Nina Vujovic, η ώρα κατανάλωσης ενός γεύματος μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας αισθάνεται πείνα, καίει θερμίδες και αποθηκεύει λίπος.

Παρ’ όλο που η έρευνα συνιστά πρώιμα δείπνα, η προσαρμογή τους στην καθημερινότητά σας είναι εξίσου σημαντική. Για παράδειγμα, η διαιτολόγος Maya Feller, μιλώντας στο The Healthy, τονίζει ότι το «ιδανικό» ωράριο ποικίλλει ανάλογα με το πρόγραμμα του κάθε ατόμου.

Η Wendy Bazilian, ειδικός διατροφολόγος, προτείνει να τρώτε μικρά γεύματα ή σνακ κάθε τρεις έως πέντε ώρες, ώστε να διατηρείτε σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επίσης, είναι σημαντικό να αφήνετε ένα κενό δύο έως τριών ωρών μεταξύ του τελευταίου γεύματος και του ύπνου.

Τα στοιχεία της έρευνα είναι σαφή: Ένα πρώιμο δείπνο μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, από τη βελτίωση της μεταβολικής υγείας έως τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Είναι λοιπόν η στιγμή να κοιτάξουμε όχι μόνο το πιάτο μας, αλλά και το ρολόι μας.

Η κατανόηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ των διατροφικών μας συνηθειών, του χρόνου κατανάλωσης των τροφίμων και του εσωτερικού ρολογιού του σώματος πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των στρατηγικών μας για την υγεία. Ο υγιεινός τρόπος ζωής δεν είναι μόνο να μετράμε θερμίδες αλλά και να κατανοούμε το πότε και το πώς να τροφοδοτούμε το σώμα μας.