Διατροφή: Ποια είναι τα συμπτώματα της τροφικής αλλεργίας

γυναίκα πλένει καλά τα τρόφιμα για πιο υγιή διατροφή
08-11-2021

Ακόμα και αν ακολουθούμε την πιο υγιή διατροφή, υπάρχουν τροφές που μπορούν να μας προκαλέσουν αλλεργίες. Να κάνουν δηλαδή το ανοσοποιητικό μας σύστημα να αντιδράσει σε συγκεκριμένες τροφές, τις οποίες αναγνωρίζει ως «παθογόνους εισβολείς».

Οι τροφικές αλλεργίες είναι αρκετά απρόβλεπτες. Μπορεί να επηρεάσουν το δέρμα, το αναπνευστικό σύστημα, το πεπτικό ή ακόμη και την καρδιά. Ανάλογα με το σημείο όπου απελευθερώνει το ανοσοποιητικό αντισώματα και ισταμίνες. Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο αν αναλογιστεί κανείς ότι στο ίδιο άτομο μια τροφή μπορεί να προκαλέσει πολύ ήπια αντίδραση, ενώ μια άλλη μπορεί να πυροδοτήσει έντονες ενοχλήσεις.

Περισσότερες από 160 τροφές είναι επισήμως πιθανά αλλεργιογόνα. Προκαλούν συμπτώματα όπως τα δερματικά εξανθήματα, τα αναπνευστικά προβλήματα και ο βήχας.

Μερικές από τις τροφές που προκαλούν συχνότερα αλλεργικές αντιδράσεις είναι τα θαλασσινά, τα γαλακτοκομικά και οι ξηροί καρποί.

Διατροφή: 5 σοβαρά συμπτώματα τροφικής αλλεργίας

  • Δερματικά εξανθήματα και φαγούρα: Είναι σύνηθες στα άτομα με τροφικές αλλεργίες να εκδηλώνεται φαγούρα, εξάνθημα στο δέρμα και πρήξιμο, κυρίως στα χέρια, στα πόδια και στις αρθρώσεις, μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου στο οποίο παρουσιάζει ευαισθησία. Δεν αποκλείεται επίσης να εκδηλωθεί κοκκίνισμα γύρω από το στόμα.
  • Πτώση των καρδιακών παλμών: Η τροφική αλλεργία μπορεί να προκαλέσει πτώση της αρτηριακής πίεσης και των παλμών της καρδιάς. Οι επιδράσεις αυτές συνοδεύονται συχνά από ένα αίσθημα ζαλάδας και τάση λιποθυμίας.
  • Φαγούρα στο στόμα: Η επαφή με ένα αλλεργιογόνο τρόφιμο οδηγεί συχνά σε φαγούρα γύρω από το στόμα ή και σε ήπιο βήχα. Αυτό είναι συχνότερο με τα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς περιέχουν πρωτεΐνες όμοιες με τη γύρη.
  • Σφίξιμο στο στήθος: Η δυσκολία κατάποσης και το σφίξιμο στο στήθος την ώρα του φαγητού μπορεί να υποδεικνύουν εωσινοφιλική οισοφαγίτιδα. Στην περίπτωση αυτή, οι αλλεργιογόνες ουσίες που βρίσκονται σε ένα τρόφιμο πυροδοτούν την αντίδραση του ανοσοποιητικού και αυτό με τη σειρά του απελευθερώνει μαζικά ηωσινόφιλα (λευκά αιμοσφαίρια) στον οισοφάγο, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται στο σημείο φλεγμονή και να στενεύει η πεπτική οδός.
  • Γαστρεντερικές ενοχλήσεις: Όταν ένα γεύμα προκαλεί ναυτία, στομαχόπονο ή διάρροια συνήθως το μυαλό μας πάει στην τροφική δηλητηρίαση ή τη δυσανεξία, εξίσου πιθανό είναι όμως τα συμπτώματα να οφείλονται σε τροφική αλλεργία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Διατροφή: 4 τρόποι με τους οποίους το φαγητό επηρεάζει την ψυχολογία