Διχογνωμία μεταξύ υπουργού και αναπληρωτή υπουργού για τους 400 γιατρούς των πρώην νοσοκομείων του ΙΚΑ

Γυναίκα γιατρός
26-12-2016

Κι ενώ δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι μετά τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κου Γρηγοράκου, ότι θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου οι 400 γιατροί των πρώην θεραπευτηρίων του ΙΚΑ να εργαζόνται στα δημόσια νοσοκομεία με καθεστώς, όχι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης όπως οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους, αλλά με καθεστώς πλήρους μεν απασχόλησης, αλλά όχι και αποκλειστικής αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχουν ταυτοχρόνως και μειωμένους μισθούς. Τούτο σημαίνει, ότι οι συγκεκριμένοι γιατροί ,αφού τελειώσουν  το 8ωρο που θα υπηρετούν στα δημόσια νοσοκομεία, θα  προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και στην ιδιωτική τους πελατεία στα προσωπικά τους ιατρεία που θα μπορούν να διατηρούν σε αντίθεση με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους.

Οι δηλώσεις του κου Γρηγοράκου “κινούνταν προς τη σωστή κατεύθυνση” σημείωνε σε ανακοίνωσή της η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Μη αποκλειστικής απασχόλησης,την προηγούμενη Πέμπτη, όμως η ικανοποίησή των 400 γιατρών που βρίσκονται σε καθεστώς αβεβαιότητας και ανασφάλειας, εδώ και αρκετούς μήνες, κράτησε λίγο.  Σε συνάντηση που είχαν την  Παρασκευή με τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη, αυτός τους έκανε σαφές ότι δεν είναι σύμφωνος με την πρόταση του αναπληρωτή υπουργού για την πλήρη αλλά όχι αποκλειστική εργασία ως καθεστώς εργασίας κατ΄ εξαίρεση για τους συγκεκριμένους γιατρούς.

Τώρα οι «Νοσοκομειακοί γιατροί  Μη Αποκλειστικής Απασχόλησης» ζητούν από τον υπουργό Υγείας, να επανεξετάσει τη στάση του, αφού όπως υποστηρίζουν δεν τους αφήνεται πλέον κανένα περιθώριο και θα οδηγηθούν σε αξιολογήσεις που θα τους κατατάξουν με κατώτερους βαθμούς παρά την πολυετή προϋπηρεσία τους, χωρίς ειδικό μισθολόγιο του ΕΣΥ αλλά και χωρίς σύνταξη και εφάπαξ από το δημόσιο.

Συγκεκριμένα αναφέρουν:

“Μετά απο παρέμβαση του Προέδρου ΠΙΣ Μιχάλη Βλασταράκου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προέδρου της ΕΝΙΜΑΑ Ευριπίδη Μπιλιράκη με τον Υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη.

Στη συνάντηση παραβρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο Νομικός σύμβουλος Αθανάσιος Πλεύρης.Συζητήθηκε το θέμα των Νοσοκομειακών ιατρών που υπηρετούν στο ΕΣΥ μετα από την ένταξη τους το 2011 με το Νόμο 3918/2011, (Νόμο Λοβέρδου).

Οι Νοσοκομειακοί αυτοί γιατροί, μετά απο κρίση μέσω ΑΣΕΠ κατέλαβαν το Νοέμβριο του 2013, συσταθείσες προσωποπαγείς θέσεις, πλήρους και μή αποκλειστικής απασχόλησης, μετά τρίμηνη διαθεσιμότητα. Στη συνέχεια, μετα απο νέα (!) μεταμεσονύκτια τροπολογία τον Απρίλιο του 2014, οδηγήθηκαν εκ νέου σε διαθεσιμότητα και τελεσιγραφικά απειλήθηκαν με ουσιαστική απόλυση εάν δεν επιθυμούν να κλείσουν τα ιατρεία τους εντός 7 ημέρου.

Υπήρξε προφανής αδυναμία επιχειρηματολογίας εκ μέρους των κκ Βορίδη και Κοντοζαμάνη, να εξηγήσουν την ωφελιμότητα ενός τέτοιου μέτρου , δηλαδή του κλεισίματος των ιατρείων απο όπου το Δημόσιο εισπράτει φόρους. Γνωρίζει επίσης η ηγεσία του Υπουργείου την αδυναμία αναγνώρισης ουσιαστικής προυπηρεσίας, (Το Νομικό Συμβούλιο Κράτους- απόφαση 133/2014 , αναγνωρίζει το ανώτατο 10 ετή προυπηρεσία και ο Νόμος 1397/1983 περί ΕΣΥ εισαγωγικό βαθμό μόνον Επιμελητή Β άσχετα αν υπάρχει 20 ετής προυπηρεσία!) σε γιατρούς που υπηρετούσαν το Δημόσιο σύστημα Υγείας 20 και 25 χρόνια.

Ο Υπουργός δεν άφησε περιθώρια για διαπραγμάτευση, παρά μόνον υποσχέθηκε να επιταχυνθούν οι κρίσεις- αξιολογήσεις, πού όμως θα οδηγήσουν τους συγκεκριμμένους γιατρούς, σε αξιολόγηση σε κατώτερους βαθμούς, χωρίς ειδικό μισθολόγιο ΕΣΥ αλλά και χωρίς σύνταξη και εφάπαξ απο το Δημόσιο.

Είναι γεγονός ότι τα ακλόνητα επιχειρήματά μας περί απώλειας Δημοσίων εσόδων απο τη φορολογία των ιατρείων που διατηρούνται, της οικονομικής καταστροφής όσων έχουν δανεισθεί και εξοπλίσει τα ιατρεία τους, αλλά και της οικονομικής αιμορραγίας που θα προκύψει απο τις αποζημιώσεις προσωπικού, δεν έγιναν αποδεκτά.Δέν αντιμετωπίσθηκε επίσης ως πραγματικό το γεγονός το ότι σε περίπτωση αποχώρησης ιατρών απο το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς “ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ “και ¨ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ” θα προκύψει πρόβλημα λειτουργίας των Νοσοκομείων αυτών, χωρίς να υποτιμούμε το γεγονός ότι γιατροί της κατηγορίας μας υπηρετούν στα περισσότερα Νοσοκομεία της Αθήνας.

Ζητάμε να δοθεί η επιλογή σε όσους κριθούν να επιλέξουν είτε την αποδοχή της κρίσης και την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση σε θέσεις κλάδου ιατρών ΕΣΥ, είτε την προσωποπαγή θέση πλήρους αλλά μη αποκλειστικής απασχόλησης, χωρίς τα προνόμια των ιατρών ΕΣΥ.

Καλούμε οποιονδήποτε υγιώς σκεπτόμενο Ελληνα να μας απαντήσει πώς με μισθολόγιο 1300 ευρώ θα αντιμετωπισθεί το φακελλάκι και η διαφθορά στο ΕΣΥ.Καλούμε για άλλη μια φορά την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να επανεξετάσει το θέμα, αλλά και τους υπεύθυνους Υγείας των πολιτικών κομμάτων που δραστηριοποιούνται στο Ελληνικό και Ευρωπαικό κοινοβούλιο να συμβάλλουν στην επίλυση του θέματος”.