Διευκρινίσεις Ξανθού σχετικά με τις απλήρωτες εφημερίες

26-12-2016

Διευκρινίσεις εκ μέρους του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κου Ανδρέα Ξανθού σχετικά με τις απληρωτες εφημερίες. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι όπως έχει πει από καιρό στους εκπροσώπους των γιατρών και των εργαζομένων του ΕΣΥ, έχει υπογραφεί από τους συναρμόδιους υπουργούς Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), η οποία έχει αποσταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο και αναμένεται η δημοσίευσή της σε ΦΕΚ τις προσεχείς ημέρες. 

Συνεπώς, είναι εντελώς ανυπόστατες οι διαδόσεις ότι το ζήτημα παραμένει σε εκκρεμότητα, επειδή δήθεν η ρύθμιση καταβολής των εφημεριών θα γινόταν με τροπολογία, η οποία όμως απορρίφθηκε από το προεδρείο της Βουλής. 

Στην παραπάνω ΚΥΑ σύμφωνα με την ανακοίνωση του κου Ξανθού, περιλαμβάνεται επίσης ο νέος τρόπος καταβολής των εφημεριών ο οποίος είναι πολύ ταχύτερος από αυτόν που ίσχυε μέχρι σήμερα, καθώς επίσης και η αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών και υπερωριών των ετών 2012, 2013 και 2014 με εκταμίευση κονδυλίου ύψους 24 εκατ. ευρώ. 

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας καταλήγει η ανακοίνωση θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια έτσι ώστε να διασφαλιστεί η “έγκαιρη αποπληρωμή της υπερωριακής εργασίας που προσφέρεται στο ΕΣΥ και εκφράζει την ευγνωμοσύνη της στους νοσοκομειακούς γιατρούς και το υπόλοιπο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό που καταβάλλουν τεράστια προσπάθεια, ώστε να κρατηθεί όρθιο το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας μας”.