Δημήτρης Κοντός: 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ τα χρέη του ΕΟΠΥΥ

26-12-2016

Στα 1,8 δις ευρώ, από τα οποία τα 750 είναι χρέη προς φαρμακευτικές εταιρείες, ανέρχονται πλέον οι συνολικές οφειλές του  ΕΟΠΥΥ, όπως παραδέχθηκε κατά τη διάρκεια του  6ου Pharma and Health Conference, ο πρόεδρος του Οργανισμού Δημήτρης Κοντός. Ο κος Κοντός σημείωσε εν τούτοις, ότι οι μειώσεις δαπανών Υγείας ήταν εξαιρετικά μεγάλες τα τελευταία χρόνια καθώς άγγιξαν το 35,3% στη συνολική δαπάνη υγείας, με 41% στη δημόσια δαπάνη υγείας και 50% στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη.

Πάντως η υστέρηση των εισφορών του Οργανισμού, είναι που κάνουν την οικονομική κατάσταση του EOΠΠΥ εξαιρετικά δύσκολη, αφού αγγίζοντας πλέον τα 800 εκατομμύρια ευρώ για τους 8 μήνες του έτους και εάν προσθέσουμε και τα χρέη των προηγούμενων ετών, φτάνουμε στο ιλιγγιώδες ποσό των 1,5 δις ευρώ, χρήματα που εάν υπήρχαν στα ταμεία του Οργανισμού, θα μπορούσε να είναι συνεπής απέναντι στις υποχρεώσεις τους προς τους παρόχους.

Ο κος Κοντός μίλησε επίσης για το σύστημα κοστολόγησης των διαγνωστικών εξετάσεων επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του Healthview για το νέο μοντέλο κοστολόγησης που εφαρμόζεται στη Σουηδία και στη Γερμανία και στηρίζεται στις κλιμακωτές εκπτώσεις, ανάλογα τον όγκο των διενεργούμενων εξετάσεων από κάθε εργαστήριο.

Αίσθηση έκανε και η αποκάλυψη του κου Κοντού για την κατανάλωση ειδικών σκευασμάτων διατροφής που έφτασαν για το μήνα Ιούνιο τα 17 εκατ. ευρώ, όταν όλο το 2013 είχαν δαπανηθεί μόλις 2,5 εκατ. ευρώ. Επίσης αξιοσημείωτο σύμφωνα με τον κο Κοντό είναι ότι 117 χιλ. ασφαλισμένοι βάζουν επιθέματα κάθε μήνα, εκτοξεύοντας το ετήσιο κόστος στα 400 εκατ. ευρώ.

Τέλος ο πρόεδρος του Οργανισμού επεσήμανε, ότι έχουμε ανάγκη, όχι από καινούργιους νόμους, των οποίων η αποτελεσματικότητα θα έγκειται στον καθένα που θα κληθεί να τους εφαρμόσει, αλλά από νόμους που θα είναι εφαρμόσιμοι από όλους και θα έχουν αντικειμενικά αποτελέσματα.