Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ του νόμου για το ΠΕΔΥ

26-12-2016

Από τη Δευτέρα το βράδυ δημοσιεύτηκε τελικά στην εφημερίδα της κυβέρνησης ο νόμος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με το οποίο ο Οργανισμός μετατρέπεται σε αγοραστή υπηρεσιών Υγείας και το πρωτοβάθμιο δίκτυο να εντάσσεται πλέον στο ΕΣΥ.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, τα πολυϊατρεία κλείνουν για 30 μέρες προκειμένου να γίνουν οι κατάλληλες προεργασίες και να μετατραπούν σε κέντρα υγείας αστικού τύπου, ενώ οι 8.500 εργαζόμενοι μπαίνουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας κινητικότητας.

Η μη δημοσίευση του ΦΕΚ είχε εγείρει ηθικό ζήτημα στους γιατρούς, που αρνούνταν να παραδώσουν τα πολυϊατρεία, επικαλούμενοι και αυτό το γεγονός ενώ υπάρχουν και άλλα ζητήματα νομικής φύσης, όσον αφορά την παράδοση των πολυϊατρείων. Όπως πχ ισχυρίζονται οι γιατροί, ότι δε μπορούν να παραδώσουν από τη στιγμή που δεν έχουν παραλάβει αλλά και ότι από τη στιγμή που μπήκαν σε διαθεσιμότητα δεν παραδίδουν. Η απόφαση γιατρών και εργαζομένων να μπλοκάρουν το προσωρινό κλείσιμο των πολυϊατρείων σε ορισμένες περιοχές και οι απειλές για καταλήψεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του υπουργού Υγείας, κου Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος χθες μιλώντας στο MEGA διεμήνυσε:

“Εάν δεν παραδώσετε, αύριο που θα έχει βγει το ΦΕΚ, αυτό είναι ειδικός λογαριασμός, θέλω να είμαστε σαφείς, αναλαμβάνετε την ευθύνη της φύλαξης της περιουσίας του ελληνικού λαού και κάθε ζημιά, θα καταλογιστεί σε εσάς προσωπικά. Δεν το αγοράσατε το πολυϊατρείο. Του ελληνικού λαού είναι. Επειδή δεν είναι τσιφλίκι σας, το ξεκαθαρίζω. Μην ονειρεύεστε επανάσταση. Εδώ έχουμε αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία“.

Από την πλευρά του ο ΕΟΠΥΥ, στο διάστημα του μήνα που δε θα λειτουργούν τα πολυϊατρεία, απενεργοποίησε τα πενταψήφια νούμερα και καλεί τους ασφαλισμένους να εξυπηρετούνται από τους συμβεβλημένοπυς γιατρούς

Σημειώνεται, ότι η χορήγηση όλων των ακριβών φαρμάκων σύμφωνα με τον Οργανισμό, συνεχίζεται κανονικά και γίνεται όπως και πριν, μέσω των φαρμακείων των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ.

Σε ό,τι αφορά τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), στις επιτροπές των οποίων συμμετείχαν γιατροί του ΕΟΠΥΥ, διευκρινίζεται ότι έχει υπογραφεί τροπολογία για μετακίνηση γιατρών του ΕΟΠΥΥ στις επιτροπές των ΚΕΠΑ, ώστε να αποκατασταθεί η λειτουργία τους.

Πάντως, οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το ΠΕΔΥ εξακολουθούν και είναι σφοδρές, ενώ διαργανώνονται από φορείς και συλλόγους υγειονομικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Σήμερα το ΠΑΜΕ διοργανώνει συλλαλητήριο στην Ομόνοια στις 6 το απόγευμα και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, ενώ αυρίο στη μία το μεσημέρι έχει προγραμματισθεί πανυγειονομική συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Σήμερα το μεσημέρι, και ο ΙΣΑ διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ.