Δόντια: Αυτές είναι οι 7 τροφές που τα λευκαίνουν

γυναικείο χαμόγελο με λευκά δόντια
26-07-2021

Πολλές φορές νομίζουμε πως για κατάλευκα δόντια πρέπει να απευθυνθούμε αποκλειστικά στον οδοντίατρο μας. Δεν είναι ακριβώς έτσι. Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε κι εμείς ώστε να έχουμε ένα λευκό χαμόγελο. Για παράδειγμα να τρώμε συγκεκριμένες τροφές που βοηθούν.

Το καθημερινό βούρτσισμα, η χρήση οδοντικού νήματος και η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο για καθαρισμό και προληπτικό έλεγχο είναι μερικά από τα πιο βασικά μέτρα που πρέπει να λάβετε για να προστατεύσετε τη στοματική σας υγεία.

Σημαντικότατος είναι βέβαια και ο ρόλος της διατροφής, αφού άλλα τρόφιμα και ποτά αποδεδειγμένα «λεκιάζουν» τα δόντια, ενώ άλλα βοηθούν στη διατήρηση ενός λαμπερού και όμορφου χαμόγελου.

7 τροφές με φυσική λευκαντική δράση για τα δόντια

  • Κουνουπίδι: Τραγανά λαχανικά όπως το κουνουπίδι και το μπρόκολο έχουν οφέλη για τα δόντια όταν καταναλώνονται ωμά, καθώς τρίβονται με την εξωτερική επιφάνεια του δοντιού και «καθαρίζουν» υπολείμματα τροφών και λεκέδες.
  • Φράουλες: Οι φράουλες περιέχουν μηλικό οξύ. Αυτό, διαλύει επιφανειακές κηλίδες που έχουν σχηματιστεί.
  • Γιαούρτι: Τα γαλακτοκομικά προϊόντα προωθούν την παραγωγή σάλιου ώστε να απομακρυνθούν ευκολότερα λεκέδες από το σμάλτο των δοντιών. Η λευκαντική τους δράση είναι όμως διπλή, αφού παρέχουν επίσης γαλακτικό οξύ. Αυτό δρα περίπου όπως το μηλικό οξύ για να καθαρίσει τα δόντια.
  • Ξηροί καρποί: Επειδή είναι σκληροί, οι ξηροί καρποί βοηθούν να κάνετε «απολέπιση» στα δόντια σας. Η λειαντική δράση των αμύγδαλων, των καρυδιών και των κάσιους μπορεί να διορθώσει ως έναν βαθμό τον αποχρωματισμό των δοντιών και να αποκαταστήσει το φυσικό λευκό τους.
  • Ανανάς: Ένα ένζυμο του ανανά που ονομάζεται βρωμελίνη διασπά πρωτεΐνες που συσσωρεύονται στην επιφάνεια του δοντιού και οι οποίες συμβάλλουν στις κηλίδες και στον αποχρωματισμό των δοντιών. Στη συνέχεια, το σάλιο θα απομακρύνει φυσικά τα υπολείμματα, προσδίδοντας λάμψη στο χαμόγελό σας.
  • Κρεμμύδι: Οι θειούχες ενώσεις του αποτρέπουν τον σχηματισμό πλάκας επάνω στο δόντια και ανάμεσα σε αυτά.
  • Σέλινο: Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό κι έτσι βοηθά να απομακρύνονται από τη στοματική κοιλότητα υπολείμματα τροφών. Παράλληλα, είναι τραγανό κι έτσι καθαρίζει επιφανειακά τα δόντια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Δόντια: Γιατί τα τρίζουμε;