Δόντια: Ο δεκάλογος της καλοκαιρινής φροντίδας

γυναίκα βουρτσίζει τα δόντια της για να μην εξαπλωθεί ο κορωνοϊός
30-07-2021

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής έχει καταρτήσει μια λίστα με τα όσα πρέπει να κάνουμε το καλοκαίρι στα δόντια μας.

Ο δεκάλογος του καλοκαιριού για τα δόντια

  1. Λόγω Covid-19 προμηθευτείτε οδοντόβουρτσες με ειδική προστατευτική θήκη και πλένετε απαραιτήτως τα χέρια σας πριν και μετά το βούρτσισμα των δοντιών.
  2. Μην ξεχνάτε να έχετε πάντα στις αποσκευές σας την οδοντόβουρτσά σας.
  3. Πριν ξεκινήσετε τις διακοπές επισκεφτείτε προληπτικά τον οδοντίατρό σας. Περιορίστε την κατανάλωση σακχαρούχων αεριούχων ποτών και αυξήστε τη λήψη φυσικών χυμών ή γαλακτοκομικών προϊόντων.
  4. Προσοχή στα ατομικά και ομαδικά παιχνίδια, τις εξερευνήσεις και τις αναρριχήσεις σε δένδρα και βράχους. Συχνά καταλήγουν σε σπασίματα και απώλεια των μπροστινών δοντιών.
  5. Προσοχή στις καταδύσεις από βράχους, προκυμαίες ή σκάφη. Κακή εκτίμηση του βάθους της θάλασσας μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς στο κεφάλι, στο πρόσωπο και τα δόντια.
  6. Εάν εξαιτίας κάποιου ατυχήματος τα δόντια φύγουν από τη θέση τους διατηρείστε την ψυχραιμία σας. Επαναφέρετέ τα στην αρχική θέση και επισκεφθείτε το πλησιέστερο οδοντιατρείο. Εάν έχουν φύγει από το στόμα φυλάξτε τα σε φυσιολογικό ορό, γάλα ή σάλιο και επισκεφθείτε επειγόντως οδοντίατρο.
  7. Περιορίστε την κατανάλωση σοκολατών, καραμελών, παγωτών και διαφόρων γλυκαντικών ουσιών σε τυποποιημένη μορφή (καραμέλες, τσίχλες κ.λπ.).
  8. Τρώτε άφθονες ποσότητες από φρούτα και λαχανικά.
  9. Βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα απαραιτήτως.
  10. Μετά το τέλος των διακοπών επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας για την εξέταση και οριστική αποκατάσταση των προβλημάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Δόντια: Αυτές είναι οι 7 τροφές που τα λευκαίνουν