«Δωρεά οργάνων-ελπίδα ζωής»: Εκδήλωση της Κίνησης Πολιτών για μια Ανοιχτή Κοινωνία για τις μεταμοσχεύσεις

16-03-2023

Λίγο πριν τη ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για τις μεταμοσχεύσεις, τρεις διακεκριμένοι επιστήμονες κατέθεσαν τις δικές τους θέσεις, εμπειρίες και απόψεις για τη δωρεά οργάνων και την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας. Η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο εκδήλωσης της Κίνησης Πολιτών για μια Ανοιχτή Κοινωνία, σε συνεργασία με το ΕΒΕΑ, για το ευαίσθητο θέμα της δωρεάς οργάνων. Την συζήτηση συντόνισε ο καθηγητής χειρουργικής του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης και επίτιμος πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών για μια Ανοιχτή Κοινωνία, Στέφανος Γερουλάνος.

Ο πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών για μια Ανοιχτή Κοινωνία και πρώην επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ευρωπαικής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης, στο χαιρετισμό του τόνισε σχετικά με το νομοσχέδιο που αφορά στη δωρεά των οργάνων, ότι «υπάρχει πολύμηνη και σκληρή δουλειά πίσω από αυτό το σχέδιο νόμου από επιφανείς επιστήμονες, και αποτελεί για μας τιμή που οι πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας η οποία κατέληξε στο σχέδιο νόμου, είναι σήμερα μαζί μας. Ο κ. Ηλίας Μόσιαλος και ο κ. Ιωάννης Μπολέτης. Μαζί μας είναι και ο κ. Στρατούλης για να μοιραστεί μαζί μας μια βιωματική εμπειρία, αφού είναι και ο ίδιος αποδέκτης μοσχευμάτων».

Η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, χαρακτήρισε τη δωρεά οργάνων ως «κίνηση απόλυτης ανθρωπιάς». Και απεύθηνε πρόσκληση συμμετοχής σε όλους να γίνουν δότες, γιατί με αυτό τον τρόπο προσφέρουν ένα ελιξήριο ζωής σε έναν ή περισσότερους συνανθρώπους τους. Όπως ανέφερε, με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση, η ίδια και οι συνεργάτες της είναι πλέον δωρητές οργάνων.

«Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά δωρεάς οργάνων» τόνισε στο μήνυμά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Σύμφωνα με την υπουργό, το νομοσχέδιο για τις μεταμοσχέυσεις στοχεύει να καταστεί η Ελλάδα μία από τις πρώτες χώρες στη δωρεά οργάνων και να είναι σε θέση να εξασφαλίσει μια καλύτερη ζωή για όλους, με πρόληψη και σωστή ενημέρωση στο θέμα αυτό.

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, παρουσίασε στοιχεία αναφορικά με τη νεφρική ανεπάρκεια και την μεταμόσχευση νεφρών. Μίλησε μάλιστα μέσα και από τη δική του βιωματική εμπειρία, δεδομένου ότι η συζυγός του είναι λήπτρια οργάνου. Όπως είπε, στην Αγγλία οι ζώντες δότες είναι πάρα πολλοί, κάνουν δωρεά οργάνου χωρίς να γνωρίζουν καν ποιος θα είναι ο λήπτης. «Αγγλία και Ολλανδία έχουν πολύ υψηλά ποσοστά στη δωρεά οργάνων. Εμείς στην Ελλάδα έχουμε ένα διττό πρόβλημα: Δεν έχουμε μεγάλη προσφορά σε δότες – σε ζώντες δότες είμαστε η τελευταία χώρα στην Ευρώπη, άρα υπάρχει το πρόβλημα της προσφοράς. Υπάρχει όμως και ένα πρόβλημα ζήτησης: Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη όσον αφορά τον αριθμό των ασθενών με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια», σημείωσε.

Ο ομότιμος καθηγητής παθολογίας-νεφρολογίας του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, Γιάννης Μπολέτης,  εμφανίστηκε ανήσυχος αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα στον τομέα της δωρεάς οργάνων και την πραγματοποίηση μεταμοσχεύσεων, και σημείωσε πως θα πρέπει να προχωρήσουμε ταχύτατα και ουσιαστικά στον τομέα αυτό.

Στην προσωπική του περιπέτεια υγείας και στο βιβλίο του με τίτλο «Οταν γεννιέσαι τρεις φορές», αναφέρθηκε ο συγγραφέας και πρώην υπουργός Δημήτρης Στρατούλης. «Το πρώτο που σκέφτηκα όταν βρέθηκα χωρίς πολιτική ιδιότητα, ήταν ότι με βάση την εμπειρία που είχα από τις μεταμοσχεύσεις, πρέπει να κάνω μία προσφορά στη κοινωνία – και θεώρησα ότι η καλύτερη προσφορά ήταν αυτό το βίωμα που έζησα με τις δύο μεταμοσχεύσεις και το πόσο χρήσιμο, το πόσο πολύτιμο, το πόσο δώρο ζωής είναι η δωρεά των οργάνων. Έτσι αποφάσισα να γράψω ένα βιβλίο και να συμβάλω στη διάδοση αυτής της ιδέας», ανέφερε ο κ. Στρατούλης.