Δωρεάν self test: Διαθέσιμα από σήμερα για τους μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων – Πότε γίνεται ο έλεγχος – Όλη η διαδικασία

μασκα κορονοιος
08-09-2021

Διαθέσιμα είναι από σήμερα σε όλα τα φαρμακεία τα δωρεάν self test για τους μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Έτσι οι μαθητές θα προμηθεύονται ως και την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου, 6 αυτοδιαγνωστικά τεστ. Προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των τριών επόμενων εβδομάδων (13-3/10). Δηλαδή ολόκληρου του Σεπτεμβρίου, και να προσέρχονται στο σχολείο σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών.

Υπενθυμίζεται ότι:

Ττο self-test θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα. Τρίτη και Παρασκευή, έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο. Ειδικότερα, την πρώτη εβδομάδα του διδακτικού έτους, το τεστ πρέπει να πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα 13/9.

Ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορονοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self-test) είναι υποχρεωτικός για τους μαθητές και τις μαθήτριες.

Βεβαίωση self-test οφείλουν να φέρουν οι μαθητές που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ούτε βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου).

Οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν δικαιούνται δωρεάν self-test, καθώς δεν οφείλουν να τα διενεργούν εφόσον δεν προκύψει ειδικός λόγος.

Η δωρεάν διάθεση self-test από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες. ‘Ωστε κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας, ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος είναι μία διαδικασία εύκολη και απλή. Χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες για τη λειτουργία των σχολείων. Έχοντας βοηθήσει στον εντοπισμό χιλιάδων κρουσμάτων και στον συνακόλουθο περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα.

«Πλέον, όμως, έχουμε και το εμβόλιο, ένα ισχυρό όπλο απέναντι στην COVID-19. Παροτρύνουμε τους γονείς μαθητών 12 ετών και άνω που δεν έχουν ακόμη εμβολιάσει τα παιδιά τους να σπεύσουν να αξιοποιήσουν αυτήν την ασπίδα προστασίας από τον ιό. Συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο και στην οικοδόμηση τείχους ανοσίας», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, σημειώνεται πως διευκρινίσεις σε συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σχετικά με τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων, παρέχονται στη ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.moh.gov.gr/articles/ministry/grafeio-typoy/press-releases/9237-ethnikh-epitroph-emboliasmwn-synhtheis-erwthseis-apanthseis-gia-ton-emboliasmo-enanti-toy-koronoioy-sars-cov-2-paidiwn-kai-efhbwn