Η δουλειά γραφείου βλάπτει σοβαρά την καρδιά και τη μέση

03-03-2017

Πολλά είναι τα επαγγέλματα που απαιτούν πολλές ώρες στο γραφείο και την καρέκλα. Για παράδειγμα μια γραμματέας ή μια ταμείας. Φαίνεται όμως πως οι δουλειές γραφείου κάνουν κακό στην καρδιά μας και τη μέση μας. Αυτό τουλάχιστον έδειξε νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Warwick στη Βρετανία ζήτησαν από 11 υγιείς εργαζόμενους ταχυδρομείου στην Γλασκόβη να φορέσουν συσκευές καταγραφής της σωματικής κινητικότητας για επτά ημέρες. Οι 55 ήταν υπάλληλοι γραφείου και οι 56 ταχυδρόμοι.
Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μέτρηση βάρους, ύψους, αρτηριακής πίεσης, έδωσαν δείγματα αίματος και ελέγχθηκαν οι καρδιαγγειακοί τους κίνδυνοι βάσει ηλικίας, φύλου, οικογενειακού ιστορικού και άλλων μεταβολικών παραμέτρων. Κανείς δεν είχε ιστορικό εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου, στεφανιαίας νόσου, υπέρτασης ή διαβήτη και δεν έπαιρναν φάρμακα για τις προαναφερόμενες παθήσεις.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Obesity. Έδειξαν πως όσοι κάνουν δουλειά γραφείου έχουν μεγαλύτερη περίμετρο μέσης και αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Όπως διαπίστωσαν ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ Γουίλιαμ Τιγκμπε και οι συνεργάτες του, όσοι έκαναν δουλειά γραφείου είχαν μεγαλύτερη περίμετρο μέσης (97 εκατοστά έναντι 94 εκ.) και περίπου μια μονάδα ΔΜΣ περισσότερη. Είχαν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου (2,2% έναντι 1,6% σε ορίζοντα δεκαετίας).

Οι ερευνητές εξηγούν ότι η περίμετρος της μέσης αυξάνεται κατά δύο εκατοστά και ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου κατά 0,2% για κάθε επιπλέον ώρα καθιστικής συμπεριφοράς.

Επιπλέον, η LDL («κακή») χοληστερόλη αυξάνεται και η HDL μειώνεται με κάθε επιπλέον ώρα ακινησίας πέραν του πεντάωρου καθημερινά.

«Όσο περισσότερο χρόνο περνά κανείς καθιστός, τόσο μεγαλύτερη η περίμετρος της μέσης, τα τριγλυκερίδια στο αίμα και μειώνεται η HDL χοληστερόλη, συντελώντας σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου. Αντιθέτως, 15.000 βήματα ή και περισσότερα την ημέρα ή επτά ώρες κινητικότητας μειώνουν θεαματικά τον κίνδυνο», εξηγεί ο Δρ Τιγκμπε.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Η καθιστική δουλειά γραφείου φέρνει πρόωρο θάνατο
Βρετανοί γιατροί: Σταματήστε να κερνάτε γλυκά στο γραφείο