Δροσερή σαλάτα με καρπούζι και φέτα: ένα ιδανικό ζευγάρι

26-12-2016

Πολλές φορές γυρνώντας πίσω στην Ελληνική παράδοση και στους γευστικούς της συνδυασμούς, ανακαλύπτουμε πως αγγίζουν την τελειότητα ενός πλήρους γεύματος. Στην κατηγορία αυτή ανήκει και το ζευγάρι του καρπουζιού και της φέτας!

Το καρπούζι περιέχει νερό, φυσική ζάχαρη, καλούς υδατάνθρακες, βιταμίνη C και Α και πολλά αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως το λυκοπένιο. Διαβάστε περισσότερα για το καρπούζι πατώντας εδώ.

Η φέτα περιέχει υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, ασβέστιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, σελήνιο και βιταμίνες Β,  ενώ είναι ένα από τα πιο γνωστά Ελληνικά προϊόντα.

Ο συνδυασμός φέτας και καρπουζιού:

  • Ενυδατώνει τον οργανισμό, γιατί το καρπούζι αποτελείται από 95% νερό.
  • Προστατεύει τα μάτια και το δέρμα από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου, γεγονός στο οποίο συμβάλουν τόσο οι βιταμίνες όσο και τα αντιοξειδωτικά συστατικά του καρπουζιού.
  • Θωρακίζει τα οστά και τα δόντια, κυρίως λόγω του ασβεστίου και του φωσφόρου που βρίσκουμε στη φέτα.
  • Δίνει ενέργεια στο σώμα από τη φυσική ζάχαρη του δροσερού καρπουζιού.
  • Χορταίνει για περισσότερο, λόγω της πρωτεΐνης της φέτας.
  • Είναι ένα πλήρες γεύμα (περιέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες & λίπη), χαμηλό σε θερμίδες.

 

Σαλάτα με καρπούζι, φέτα και βασιλικό

Υλικά, για 4 μερίδες:

6 φλιτζάνια, καρπούζι κομμένο σε κύβους

5 φλιτζάνια, πράσινων φυλλωδών της αρεσκείας σας (π.χ. ρόκα)

1 φλιτζάνι, φέτα θρυμματισμένη

¼ φλιτζάνι, ελαιόλαδο

½ κρεμμύδι χλωρό, ψιλοκομμένο

1 χούφτα, φρέσκο βασιλικό ή μέντα

Χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι

Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση

Εκτέλεση: Η εκτέλεση της συνταγής είναι πολύ απλή καθώς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ανακατέψετε τα υλικά.

 

Για όσους προσέχουν: Εάν προσέχετε τη διατροφή και τη χοληστερίνη σας επιλέξτε φέτα χαμηλή σε λιπαρά. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε cottage cheese. Επιπλέον, δώστε έμφαση στο ελαιόλαδο το οποίο προστατεύει την καρδιά εάν προστεθεί στη σωστή ποσότητα. Αυτή είναι περίπου μία κουταλιά ανά άτομο.

Extra tip: Για ζουμερό αποτέλεσμα αφήστε τη σαλάτα στο ψυγείο όλο το βράδυ και απολαύστε τη την επόμενη ημέρα.

Καθώς η τελειότητα της συνταγής κρύβεται στην απλότητά της, η ποιότητα των υλικών θα κάνει τη διαφορά! Στις καλοκαιρινές σας διακοπές προτιμήστε να προμηθευτείτε τοπικά προϊόντα τα οποία θα χρησιμοποιήσετε για τα γεύματά σας όταν θα έχετε επιστρέψει στην καθημερινότητα. Τα αγνά υλικά όχι μόνο έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία και λιγότερα φυτοφάρμακα, αλλά έχουν και πιο έντονη γεύση που θα σας θυμίζει καλοκαίρι!

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com