Δύο νέα συμπτώματα της long Covid: Η τριχόπτωση και η απώλεια της λιμπιντο

10-08-2022

Αυξάνεται κάθε μέρα η επιστημονική γνώση πάνω στον κορονοϊό, αλλά πλέον και πάνω στα συμπτώματα της μακράς Covid, από την οποία υποφέρουν εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη.

Νέα μελέτη αποδεικνύει πως η ευρύτητα των συμπτωμάτων της long Covid είναι μεγαλύτερη από αυτή που ξέρουμε, καθώς στην ήδη μεγάλη λίστα, προστέθηκαν πρόσφατα και δύο ακόμα: η τριχόπτωση και η σεξουαλική δυσλειτουργία.

Σύμφωνα με νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Birmingham που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine, ασθενείς που είχαν νοσήσει με Covid-19 ανέφεραν 62 συμπτώματα με σχετικά μεγάλη συχνότητα κατά τις δώδεκα εβδομάδες μετά την αρχική λοίμωξη, σε σύγκριση πάντα με όσους δεν είχαν νοσήσει με κορωνοϊό.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα ιατρικά αρχεία 2,4 εκατομμυρίων ατόμων στη Μεγάλη Βρετανία από τον Ιανούαριο 2020 έως τον Απρίλιο 2021 και επιπλέον 486,149 άτομα με προηγούμενη λοίμωξη Covid-19. Αυτά τα συνέκριναν με 1,9 εκατομμύρια άτομα χωρίς τη νόσο.

Τρεις κατηγορίες συμπτωμάτων

Η έρευνα επιβεβαιώνει τους ασθενείς που αναφέρουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ότι τα συμπτώματα του συνδρόμου Long Covid καλύπτουν ένα ιδιαίτερα ευρύ φάσμα.

Οι επιστήμονες εντόπισαν τρεις βασικές κατηγορίες συμπτωμάτων: τα αναπνευστικά, τα συμπτώματα ψυχικής υγείας και τα συμπτώματα αντιληπτικής ικανότητας. Επιπλέον βρέθηκαν και ένα πλήθος επιπλέον συμπτωμάτων, τα οποία προς το παρόν είναι ανένταχτα.

Παρότι τα πιο συχνά συμπτώματα συμπεριέλαβαν την ανοσμία, τη δύσπνοια, τον πόνο στο στήθος και τον πυρετό, στα άλλα συμπτώματα περιλαμβάνονταν, η αμνησία, η κινητική δυσκολία, ακράτεια, στυτική δυσλειτουργία, παραισθήσεις και οίδημα των άκρων.

Η αναγνώριση του πλήθους των συμπτωμάτων θα μπορούσε να βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση και αντιμετώπιση των ασθενών, λένε οι γιατροί.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Η μελέτη προτείνει ότι οι γυναίκες, οι νεότεροι ενήλικες καθώς και όσοι ανήκουν στην αφροαμερικανική φυλή ή άλλη μικτή εθνοτική ομάδα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν Long Covid. Επιπλέον, άτομα με χαμηλό κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο, καπνιστές, υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα, καθώς και τα συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας συσχετίστηκαν με την αναφορά επίμονων συμπτωμάτων του συνδρόμου Long Covid.

Σημείωνεται ότι το δείγμα των ασθενών προερχοταν από την πρώτη φάση της πανδημίας (Ιανουάριος 2020-Απρίλιος 2021) κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί και περιορισμός της έρευνας.