Έχετε απότομα ξεσπάσματα οργής; Φταίει το τοξόπλασμα!

26-12-2016

Πολλοί άνθρωποι έχουν απότομα ξεσπάσματα οργής. Το παραμικρό μπορεί να τους εκνευρίσει; Τι φταίει όμως για αυτό; Ποια είναι η επιστημονική εξήγηση πίσω από αυτή την αντίδραση; Αμερικανοί επιστήμονες δίνουν την απάντηση.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο στις Ηνωμένες Πολιτείες εξέτασαν 358 ενήλικες με σκοπό να διαπιστώσουν γιατί κάποιοι από αυτούς έχουν ξεσπάσματα θυμού.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Psychiatry, έδειξαν πως πίσω από αυτή την αντίδραση κρύβεται το τοξόπλασμα.
Οι ειδικοί διαπίστωσαν πως όσοι έπασχαν από διαλείπουσα εκρηκτική διαταραχή (γνωστή και ως «σύνδρομο θυμού και εξαιρετικά επιθετικής συμπεριφοράς»), είχαν υπερδιπλάσια πιθανότητα να έχουν μολυνθεί από τοξόπλασμα. Επίσης όσοι ήταν φορείς του παράσιτου, εμφάνιζαν γενικότερα σαφώς μεγαλύτερες τάσεις επιθετικότητας. 

Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Εμίλ Κοκάρο, το παράσιτο Toxoplasma gondii, που μεταδίδεται από τις γάτες, είναι γνωστό ότι μπορεί να μεταβάλει τη συμπεριφορά των οργανισμών που μολύνει, π.χ. κάνει τα τρωκτικά πιο τολμηρά και απερίσκεπτα. Ο άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί μεταξόπλασμα όταν έρθει σε επαφή με τα περιττώματα που αφήνουν οι γάτες, μέσω μολυσμένων ωμών κρεάτων και λαχανικών ή που δεν μαγειρευτεί καλά, μέσω μολυσμένου νερού κ.α. Η μόλυνση δεν έχει ορατά συμπτώματα, συντελεί στον σχηματισμό κυστών στον εγκέφαλο, πράγμα που επιτρέπει στο παράσιτο να ζει εκεί εφ’ όρου ζωής.

Η τοξοπλάσμωση έχει ήδη συσχετιστεί με διάφορες ψυχικές παθήσεις, όπως σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή και αυτοκτονική συμπεριφορά. Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τοξόπλασμα, εμφανίζουν επίσης πιο αργές αντιδράσεις και έτσι εμπλέκονται συχνότερα σε τροχαία. Στις εγκύους αυξάνεται ο κίνδυνος αποβολής και γέννησης παιδιού με προβλήματα υγείας. 

Η έρευνα αυτή επιβεβαιώνει τις υποψίες των ειδικών πως το τοξόπλασμα μπορεί να ευθύνεται επίσης για την περιστασιακή και αδικαιολόγητη εκδήλωση επιθετικότητας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το παράσιτο μπορεί να απορρυθμίσει τη δράση των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, είτε προκαλώντας υπερβολική ενεργοποίηση της περιοχής της αμυγδαλής (που ρυθμίζει τα συναισθήματα), είτε καταστέλλοντας τη δράση του εγκεφαλικού κέντρου του αυτοελέγγχου. 

Προς το παρόν πάντως, δεν έχει αποδειχθεί ότι όντως το παράσιτο ευθύνεται για τη διαλείπουσα εκρηκτική διαταραχή, απλώς έχει διαπιστωθεί μια σαφής συσχέτιση. Ένας τρόπος για να διερευνηθεί καλύτερα το ζήτημα, θα είναι να θεραπευθεί η τοξοπλάσμωση και να διαπιστωθεί κατά πόσο αυτό έχει θεραπεύσει τα ξεσπάσματα θυμού. Το κακό είναι όμως ότι η θεραπεία είναι αρκετά δύσκολη και χρονοβόρα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Οι γάτες επηρεάζουν την επίδοση των παιδιών στο διάβασμα
Πως ο θυμός καταστρέφει την καρδιά των αντρών