ΕΕ: Σήμερα η συνεδρίαση του μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων (IPCR) του Συμβουλίου για «κοινή ευρωπαϊκή δράση» για τον Covid – Στο «τραπέζι» νέα μέτρα

04-01-2023

Συνεδριάζει σήμερα ο Μηχανισμός Αντιμετώπισης Κρίσεων (IPCR) του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να συζητηθεί ο συντονισμός των πιθανών απαιτήσεων για την είσοδο στην ΕΕ, μετά την έξασρη του Covid στην Κίνα. Η άρση των περιορισμών εξόδου από την Κίνα, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη εξάπλωση της COVID-19 στη χώρα, έχει δημιουργήσει την ανάγκη για κοινή ευρωπαϊκή δράση, επισημαίνει η ανακοίνωση της ΕΕ.

Ήδη στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ για τον Covid, η πλειοψηφία των κρατών-μελών, τάχθηκε υπέρ της διενέργειας τεστ για τους ταξιδιώτες πριν από την αναχώρησή τους από την Κίνα προς την ΕΕ, ενώ τονίστηκε η ανάγκη για κοινή προσέγγιση στη λήψη μέτρων.

Παράλληλα, η Κομισιόν ετοίμασε σχέδιο γνωμοδότησης της για να καθοδηγήσει τη συζήτηση, το οποίο τώρα θα αναθεωρηθεί και θα εγκριθεί με βάση τη συμβολή των κρατών μελών στη σημερινή συνεδρίαση του Μηχανισμού Αντιμετώπισης Κρίσεων (IPCR) του Συμβουλίου. Μεταξύ άλλων, το σχέδιο γνωμοδότησης της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας προτείνει:

Μέτρα προσωπικής υγιεινής και υγείας για τους ταξιδιώτες (συμπεριλαμβανομένης της συνιστώμενης χρήσης μάσκας σε πτήσεις από την Κίνα).

Παρακολούθηση λυμάτων για αεροσκάφη.

Γονιδιωματική επιτήρηση στα αεροδρόμια και

Αυξημένη παρακολούθηση, αυξημένη επαγρύπνηση της ΕΕ όσον αφορά στα τεστ και τους εμβολιασμούς.

Σημειώνεται ότι πολλές χώρες έχουν ήδη επιβάλει κάποιο είδος περιορισμού ή πρόκειται να επιβάλουν σε ταξιδιώτες προερχόμενους από την Κίνα. Μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ινδία, το Μαρόκο και το Κατάρ.