ΕΕΠΕ: Ενδεχόμενη σκοπιμότητα από την ΗΔΙΚΑ για την παρακολούθηση των διαβητικών από τους παθολόγους!

Γυναίκα γιατρός
02-07-2018

Για ενδεχόμενη σκοπιμότητα εκ μέρους της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) στην απαγόρευση της παρακολούθησης των διαβητικών ασθενών από τους παθολόγους, κάνει τη Δευτέρα 2 Ιουλίου λόγο, σε ανακοίνωσή της, η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδας (ΕΠΕΕ) και συνεχίζει ως εξής:

“Το Υπουργείο Υγείας και η ΗΔΙΚΑ έκαναν και πάλι το θαύμα τους.

Όπως διαπιστώσαμε σήμερα Δευτέρα και αρχές Ιουλίου η ΗΔΙΚΑ ενεργοποίησε περιορισμούς στους Παθολόγους, σε εξετάσεις που χρησιμοποιούμε προκειμένου να παρακολουθούμε τους διαβητικούς ασθενείς. Συγκεκριμένα για καταχώρηση εξέτασης σακχάρου και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, εμφανίζει στο πρόγραμμα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ότι “η ειδικότητα ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ δεν μπορεί να καταχωρεί εξετάσεις για την συγκεκριμένη ICD10 διάγνωση” και απαιτεί εξήγηση για την υπέρβαση του κανόνα.

Ο Σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί εδώ και χρόνια αναπόσπαστο κομμάτι της ειδικότητας μας αλλά και της δια βίου συνεχιζόμενης εκπαίδευσης. Σχεδόν οι μισοί ασθενείς που επισκέπτονται τα παθολογικά μας ιατρεία πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη και είμαστε η μοναδική ειδικότητα που μπορούμε να διαχειριστούμε τη συννοσηρότητα του Διαβητικού ασθενή.

Θεωρούμε ατυχές και μεμονωμένο συμβάν από πλευράς ΗΔΙΚΑ και Υπουργείου Υγείας το ως άνω γεγονός και ελπίζουμε να μην ξανασυμβεί.

Επιφυλασσόμεθα για κάθε νόμιμη ενέργεια σε αντίστοιχες περιπτώσεις, προκειμένου να διαφυλάξουμε την ομαλή άσκηση της Παθολογίας στα ιατρεία μας και στην δευτεροβάθμια περίθαλψη, προς όφελος της δημόσιας υγείας για την σωστή παρακολούθηση των ασθενών.

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν την προσπάθεια υποβάθμισης και σπίλωσης της  ειδικότητάς μας στην συνείδηση της Ελληνικής κοινωνίας, με τέτοιου τύπου τεχνάσματα”.