Οι εγχειρήσεις καρδιάς είναι πιο επιτυχημένες το απόγευμα

31-10-2017

Όλοι ξέρουμε πως υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες, διεθνώς αποδεκτές, για το πώς μία επέμβαση ανοιχτής καρδιάς μπορεί να είναι επιτυχημένη. Αυτό που ίσως να μη γνωρίζαμε όμως είναι πως, για την επιτυχία μιας εγχείρησης καρδιάς μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο ποια ώρα της ημέρας γίνεται.

Σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη οι χειρουργικές επεμβάσεις και πιο συγκεκριμένα οι εγχειρήσεις καρδιάς είναι 50% πιο επιτυχημένες αν γίνουν το απόγευμα.
Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό; Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή η καρδιά είναι «πιο έτοιμη» να δεχθεί την οποιαδήποτε επέμβαση και θεραπεία αργότερα την ημέρα.

Το ρολόι του ανθρώπινου σώματος -γνωστό ως «κιρκαδικός ρυθμός»- εξακολουθεί να προσπαθεί να προσαρμοστεί από το στάδιο του ύπνου στο στάδιο του ξύπνιου, το πρωί, ενώ το απόγευμα είναι πιο «έτοιμο» να αντιμετωπίσει ένα τραυματικό γεγονός όπως η χειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς.

Οι ερευνητές, των οποίων η δουλειά δημοσιεύτηκε στο δημοφιλές ιατρικό περιοδικό Lancet, πρότειναν στα νοσοκομεία να μεταφέρουν τις χειρουργικές τους επεμβάσεις καρδιάς το απόγευμα.

Προς το παρόν βέβαια, τα νοσοκομεία συνηθίζουν να αντιμετωπίζουν πρώτα τα πιο σοβαρά κρούσματα, πράγμα που σημαίνει ότι η πλειοψηφία των χειρουργικών επεμβάσεων, γίνεται νωρίς το πρωί.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Πως το ποδόσφαιρο κάνει κακό στην καρδιά
Καρδιά: Γιατί οι άνδρες παθαίνουν αρρυθμία νωρίτερα από τις γυναίκες;