Εγκεφαλικό: Εννέα στα δέκα επεισόδια θα μπορούσαν να αποφευχθούν

26-12-2016
Το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να είναι ελαφρύ και να αντιμετωπιστεί χωρίς να προκαλέσει ιδιαίτερα προβλήματα. Μπορεί όμως να αποβεί μοιραίο ακόμα και για την ζωή του ασθενή. Τώρα, νέα έρευνα Καναδών επιστημόνων δείχνει πως εννέα στα δέκα εγκεφαλικά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν ο ασθενής πρόσεχε λίγο παραπάνω.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο McMaster του Καναδά μελέτησαν 27.000 ασθενείς που υπέφεραν από εγκεφαλικό και συνέκριναν τα στοιχεία τους με ανθρώπους που ήταν απόλυτα υγιείς.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, έδειξαν πως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η έλλειψη άσκησης, η κακή διατροφή και το κάπνισμα είναι κάποιοι από τους δέκα παράγοντες κινδύνου. 
Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Martin O’Donnell και οι συνεργάτες του κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το 91% των εγκεφαλικών δεν θα είχε συμβεί αν οι άνθρωποι ακολουθούσαν κάποιες συμβουλές υγείας.
 
Ποιες είναι αυτές οι συμβουλές;
 
1. η μείωση της αρτηριακής πίεσης
2. η άσκηση
3. η υγιεινή διατροφή
4. η διατήρηση του βάρους σε υγιή πλαίσια
5. η πρόληψη του διαβήτη
6. η μείωση της χοληστερίνης
7. η μείωση κατανάλωσης αλκοόλ
8. το κόψιμο του καπνίσματος
9. η μείωση του άγχους
10. η πρόσληψη κατάλληλων φαρμάκων σε περίπτωση καρδιακής αρρυθμίας
 
Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, η αύξηση της αρτηριακής πίεσης έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην αποφυγή των εγκεφαλικών, καθώς αυξάνει τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 47,9%. Η έλλειψη φυσικής άσκησης αυξάνει τον κίνδυνο κατά 23,3%, ενώ η κακή διατροφή φτάνει στο 18,6%. Ακολούθως, το κάπνισμα ανεβάζει τον κίνδυνο κατά 12,4% και η κατανάλωση αλκοόλ κατά 5,8%.
 
Όπως τόνισε ο Dr. O’Donnell «η έρευνα επιβεβαιώνει πως υπάρχουν δέκα παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι σχετίζονται με ποσοστό 90% με τις υποθέσεις εγκεφαλικών επεισοδίων σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές, σε κάθε ηλικία και στα δύο φύλα. Η μελέτη επιβεβαιώνει πως η υπέρταση είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου και το κλειδί στην αποφυγή των εγκεφαλικών σε παγκόσμιο πεδίο».
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: