Εγκεφαλικό: Η ασπιρίνη μπορεί να σας σώσει!

26-12-2016
Υπάρχουν πολλές έρευνες που έχουν αποδείξει τις ευεργετικές ιδιότητες της ασπιρίνης. Ιδίως για την καρδιά. Τώρα όμως, Βρετανοί επιστήμονες λένε πως μια ασπιρίνη αμέσως μετά από ένα μικρό εγκεφαλικό μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για τους ασθενείς, αφού περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο να υποστούν σύντομα ένα ακόμα μεγαλύτερο και πιθανώς μοιραίο.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην Βρετανία, το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία, το Πανεπιστήμιο Ντούισμπουργκ-Έσεν στη Γερμανία και το Πανεπιστήμιο Λουντ στη Σουηδία έκαναν μετά-ανάλυση 12 ερευνων με σχεδόν 16.000 εθελοντές στις οποίες εξετάσθηκε η ασπιρίνη ως μέθοδος δευτερογενούς πρόληψης (δηλαδή ως μέσον αποτροπής του μεγάλου εγκεφαλικού), καθώς και από 3 μελέτες με σχεδόν 40.000 εθελοντές στις οποίες εξετάσθηκε η ασπιρίνη ως θεραπεία για το οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην διεθνή ιατρική επιθεώρηση The Lancet, έδειξαν πως η αποτελεσματικότητα της ασπιρίνης στην πρόληψη του επόμενου μεγάλου εγκεφαλικού έφτανε το 70-80% όταν λαμβανόταν μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες.
Μάλιστα, όπως βρήκαν, όσο πιο νωρίς άρχιζε η λήψη της, τόσο το καλύτερο.
 
Στην πραγματικότητα υπολόγισαν πως όταν η ασπιρίνη λαμβανόταν σύντομα μετά το ΤΙΑ, ο κίνδυνος μεγάλου εγκεφαλικού ανά μέρα μειωνόταν από 1 πιθανότητα στις 20, σε 1 πιθανότητα στις 100.
Μακροπρόθεσμα, όμως, η αποτελεσματικότητά της ήταν μόνο 15%.
 
Τα λεγόμενα «μίνι» εγκεφαλικά επιστημονικά αποκαλούνται παροδικά ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια (TIAs) και εκδηλώνονται όταν υπάρχει παρεμπόδιση της ροής αίματος στον εγκέφαλο, με συνέπεια αδυναμία ή μουδιάσματα σε ή στα άκρα στη μία πλευρά του σώματος ή προβλήματα με την ομιλία και την όραση.
Η παρεμπόδιση αυτή είναι παροδική και τα συμπτώματα των μίνι εγκεφαλικών συνήθως εξαφανίζονται μέσα σε ώρες ή έστω λίγες μέρες.
Ωστόσο η εμφάνισή τους δεν είναι αθώα: πάρα πολύ συχνά ακολουθούνται από ένα άλλο, πολύ μεγαλύτερο εγκεφαλικό το οποίο προκαλεί πιο μόνιμα συμπτώματα.
Οι πιθανότητες να εμφανιστεί αυτό το εγκεφαλικό είναι αυξημένες τις μέρες μετά από ένα TIA και παραμένουν υψηλές για αρκετό καιρό αργότερα.
 
Πως μπορεί λοιπόν να βοηθηθεί ένας άνθρωπος. Τι θα πρέπει να έχει το νου του; Ο βρετανικός οργανισμός Stroke Association λέει πως οι ακόλουθες ερωτήσεις μπορούν να βοηθήσουν:
 
– «Πέφτει» το πρόσωπο από τη μία πλευρά; Μπορείτε να χαμογελάσετε;
– Μπορείτε να σηκώσετε και τα δύο χέρια ψηλά και να τα κρατήσετε εκεί;
– Μιλάτε «μπερδεμένα»;
 
Και ποια είναι μερικά πρόσθετα συμπτώματα;
 
– Αιφνίδιο θόλωμα ή απώλεια της όρασης στο ένα ή και στα δύο μάτια.
– Αιφνίδια αδυναμία ή μούδιασμα στη μία πλευρά του σώματος
– Αιφνίδια απώλεια μνήμης ή νοητική σύγχιση
– Αιφνίδια ζάλη, αστάθεια ή πτώση σε συνδυασμό με οποιοδήποτε από τα προηγούμενα συμπτώματα.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: