Εγκεφαλικό: Πιο συχνό σε καπνιστές από ότι σε ατμιστές

γράφημα που δείχνει το εγκεφαλικό
14-11-2021

Οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου έχουν 15% μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό σε νεαρότερη ηλικία, σε σχέση με τους παραδοσιακούς καπνιστές. Όμως στους καπνιστές τα εγκεφαλικά είναι πολύ συχνότερα από ό,τι στους ατμιστές. Αυτά είναι τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας Αμερικανών επιστημόνων.

Το εγκεφαλικό σε καπνιστές και ατμιστές

Οι ερευνητές είχαν επικεφαλής τον δρα Ούρβις Πατέλ της Ιατρικής Σχολής Icahn του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη. Κι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε συνέδριο της American Heart Association.
Ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 80.000 ενήλικες με ιστορικό εγκεφαλικού. Από αυτούς, το 61% ήταν παραδοσιακοί καπνιστές, το 10% ατμιστές και το 39% τόσο καπνιστές όσο και ατμιστές.

Διαπιστώθηκε ότι αν και το εγκεφαλικό ήταν συχνότερο σε όσους κάπνιζαν συμβατικά τσιγάρα, όσοι έκαναν συστηματική χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου είχαν 15% μεγαλύτερο κίνδυνο ενός πρώτου εγκεφαλικού, κατά μέσο όρο στην ηλικία των 48 ετών, έναντι μέσης ηλικίας 59 ετών για τους παραδοσιακούς καπνιστές και 50 ετών για τους ταυτόχρονα καπνιστές-ατμιστές.

Το ποσοστό εγκεφαλικού μεταξύ των καπνιστών ήταν 6,75% έναντι 1,09% μεταξύ των ατμιστών και 3,72% των καπνιστών-ατμιστών. Μεταξύ των γυναικών που είχαν πάθει εγκεφαλικό, το 36,4% ήταν ατμίστριες, ενώ το 33,9% καπνίστριες.

Ο καπνός του τσιγάρου αποτελεί γνωστό σημαντικό παράγοντα κινδύνου, μεταξύ άλλων, για έμφραγμα και εγκεφαλικό. Από την άλλη πλευρά, η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου -το οποίο μεταφέρει τη νικοτίνη και άλλα χημικά με τη μορφή αερολύματος- παρουσιάζει μεγάλη αύξηση]διεθνώς κατά τα τελευταία χρόνια. Όμως, υπάρχουν ακόμη περιορισμένες γνώσεις για την ασφάλεια και τους πιθανούς κινδύνους από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Τι λένε οι επιστήμονες

«Το κοινό πρέπει να γνωρίζει ότι η ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων δεν είναι αποδεδειγμένη. Και γι’ αυτό δεν θα πρέπει να τα θεωρούν εναλλακτική λύση στο παραδοσιακό κάπνισμα. Ιδίως μεταξύ των ανθρώπων με υπάρχοντες παράγοντες κινδύνου. Για παράδειγμα ιστορικό εμφράγματος, υπέρταση και υψηλή χοληστερίνη», ανέφερε ο δρ Πατέλ.

«Πολλοί άνθρωποι έχουν επίγνωση ότι η νικοτίνη είναι ένα χημικό που υπάρχει στα προϊόντα ατμίσματος όπως και στα συμβατικά τσιγάρα. Όμως, υπάρχουν, επίσης, πολλά άλλα χημικά στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τα αγγεία του αίματος, προκαλώντας βλάβη με αποτέλεσμα την αθηροσκλήρωση, όπως επίσης μπορούν να εξασθενήσουν την αντοχή των αγγείων και να προδιαθέσουν για σχηματισμό θρόμβων.

Συνεπώς, αυτά τα άτομα (οι ατμιστές) κινδυνεύουν τόσο από ισχαιμικό όσο και από αιμορραγικό εγκεφαλικό», δήλωσε η δρ Κάρεν Φιούρι, επικεφαλής του Τμήματος Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Μπράουν του Ρόουντ Άϊλαντ.

«Είναι σημαντικό οι νέοι να καταλάβουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι μία ασφαλής εναλλακτική και ότι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσουν την υγεία του εγκεφάλου τους και να προλάβουν ένα εγκεφαλικό είναι να αποφύγουν όλα τα τσιγάρα και τα προϊόντα νικοτίνης», πρόσθεσε.

Δεν είναι σαφές, ακόμη, γιατί η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου έχει σχέση με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού σε πιο νεαρή ηλικία. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι -γενικότερα- χρειάζεται περισσότερη έρευνα πάνω στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων και του ρόλου τους στην υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου σε βάθος χρόνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ασπιρίνη: Νέες οδηγίες για την πρόληψη εμφράγματος και εγκεφαλικού