Εγκέφαλος: Αυτή είναι η χειρότερη διατροφή για την υγεία του

γράφημα που δείχνει πως είναι ο ανθρώπινος εγκέφαλος
22-02-2021

Ο εγκέφαλος είναι σίγουρα το πιο σημαντικό όργανο του σώματος. Είναι το «κέντρο ελέγχου» του οργανισμού μας. Αυτός που συντονίζει τις λειτουργίες όλων των άλλων οργάνων και συστημάτων.

Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να του παρέχουμε τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά και να τον προστατεύουμε από βλαβερές ουσίες που υπονομεύουν την υγεία του.

Αν και το αβοκάντο, τα μούρα και η μαύρη σοκολάτα είναι μερικές από τις κορυφαίες υπερτροφές για τον εγκέφαλο, αυτές που θα δείτε στην παρακάτω gallery δεν πρέπει να καταναλώνονται συχνά και σε μεγάλες ποσότητες, καθώς τον βλάπτουν σε βάθος χρόνου.

Η διατροφή με την οποία βλάπτεται ο εγκέφαλος

  • Τηγανητά: Σύμφωνα με μελέτη στο έντυπο Journal of Nutritional Science, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τηγανητών τροφών συνδέεται με την αποδυνάμωση της μνήμης και μια γενικότερη επιδείνωση της εγκεφαλικής λειτουργίας.
  • Λευκό ρύζι: Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως το λευκό ρύζι, το λευκό ψωμί και τα λευκά μακαρόνια, συμβάλλουν στην εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2. Αυτός συνδέεται στενά με τη νόσο Αλτσχάιμερ.
  • Junk food: Είναι πλούσιο σε θερμίδες αλλά φτωχό σε διατροφική αξία. Το πρόχειρο φαγητό επιδρά αρνητικά στην εγκεφαλική λειτουργία λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε ανθυγιεινά κορεσμένα λιπαρά και αλάτι.
  • Γλυκά: Επεξεργασμένα γλυκίσματα όπως κέικ, μπισκότα και κρουασάν περιέχουν συχνά τα λεγόμενα τρανς λιπαρά. Αυτά οποία προωθούν τη συσσώρευση βλαβερών ουσιών στον εγκέφαλο, αυξάνοντας τον κίνδυνο νοητικών διαταραχών όπως το Αλτσχάιμερ.
  • Φυτικά λάδια: Ορισμένα λάδια, όπως το κραμβέλαιο, το ηλιέλαιο και το σογιέλαιο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε Ω-6 λιπαρά οξέα. Αυτά προωθούν τις φλεγμονές στον εγκέφαλο. Πρόσφατη μελέτη μάλιστα έδειξε ότι το κραμβέλαιο συνδέεται με την αποδυνάμωση της μνήμης και τη νόσο Αλτσχάιμερ.
  • Τόνος: Τα μεγάλα ψάρια όπως ο τόνος παρέχουν πολύτιμα Ω-3 λιπαρά οξέα, ωστόσο είναι επίσης πλούσια σε υδράργυρο, ένα μέταλλο τοξικό για τον εγκέφαλο όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα έχει δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα υδραργύρου στο αίμα συνδέονται με την εξασθένηση των νοητικών λειτουργιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εγκέφαλος: Πως η ζεστή σοκολάτα βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία