Εγκυμοσύνη: Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για προβλήματα ακοής στο παιδί

14-02-2017

Πολλοί γιατροί πλέον δεν απαγορεύουν εντελώς το κάπνισμα στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η νέα τάση είναι να επιτρέπουν έστω ένα δυο τσιγάρα την ημέρα στην μέλλουσα μητέρα, εάν αυτή είναι καπνίστρια. Κι αυτό επειδή το απότομο κόψιμο του καπνίσματος μπορεί να προκαλέσει επίσης τεράστια προβλήματα. Τώρα όμως, νέα έρευνα Γερμανών επιστημόνων δείχνουν πως οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να γεννήσουν παιδιά με προβλήματα ακοής.

Ερευνητές από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου στην Γερμανία έκαναν πειράματα σε πειραματόζωα. Πρόσθεσαν νικοτίνη στο νερό που έπιναν θηλυκά ποντίκια σε κατάσταση εγκυμοσύνης. Έφεραν λοιπόν το επίπεδο της νικοτίνης στο αίμα τους στα επίπεδα εκείνα ενός τακτικού καπνιστή.

Τα ποντικάκια εκτέθηκαν στη νικοτίνη τόσο ως έμβρυα, όσο και ως μωρά μέσω του γάλατος που έπιναν από τη μητέρα τους. Το πείραμα συνεχίστηκε έως ότου γίνουν τριών εβδομάδων. Μια ηλικία η οποία αντιστοιχεί στην ηλικία που τα παιδιά πάνε στο δημοτικό.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες μελέτησαν τους εγκεφάλους των νεαρών πειραματόζωων και έκαναν συγκρίσεις με ποντίκια που δεν είχαν εκτεθεί σε νικοτίνη. Διαπιστώθηκε ότι στα πρώτα δεν λειτουργούσαν εξίσου καλά οι νευρώνες που μετέφεραν τα νευρικά ακουστικά σήματα από τον κοχλία του αυτιού στο ακουστικό κέντρο του εγκεφάλου, ενώ και τα ίδια τα σήματα μεταδίδονταν με μικρότερη ακρίβεια.

Τα αποτελέσματα της έρευνας βρίσκονται στο περιοδικό φυσιολογίας Journal of Physiology. Κι έδειξαν πως η έκθεση στη νικοτίνη του τσιγάρου πριν και μετά τη γέννα, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα ακοής σε ένα παιδί. Κι αυτό λόγω αφύσικης ανάπτυξης της περιοχής του εγκεφάλου που ελέγχει αυτή την αίσθηση.

Η επικεφαλής την καθηγήτρια Ούρσουλα Κοχ. Η ίδια τόνισε πως «δεν γνωρίζουμε πόσα ακόμη μέρη του ακουστικού συστήματος επηρεάζονται από τη νικοτίνη. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα πάνω στις σωρευτικές επιπτώσεις της έκθεσης στη νικοτίνη». Πρόσθεσε μάλιστα πως «αν οι μητέρες κάπνιζαν κατά την εγκυμοσύνη τους και τα παιδιά τους εμφανίζουν μαθησιακές δυσκολίες στο σχολείο, θα πρέπει να εξετασθούν για τυχόν ακουστικά ελλείμματα».

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως η έκθεση στη νικοτίνη βλάπτει την ανάπτυξη του εμβρύου. Οι έγκυες που καπνίζουν συμβατικό ή ηλεκτρονικό τσιγάρο, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για πρόωρο τοκετό. Κινδυνεύουν επίσης να γεννήσουν λιποβαρή μωρά. Ακόμη και για αιφνίδιο θάνατο του παιδιού.

Η νέα μελέτη μας δείχνει κάτι για πρώτη φορά. Τι είναι αυτό; Το ακουστικό εγκεφαλικό στέλεχος, η εγκεφαλική περιοχή παίζει ρόλο-κλειδί για την ανάλυση των ακουστικών σημάτων. Αυτό μπορεί να αναπτυχθεί με μη φυσιολογικό τρόπο στο παιδί, αν η μητέρα είχε εκτεθεί η ίδια -και είχε εκθέσει το παιδί της- στη νικοτίνη. Τα παιδιά αυτά είναι πιθανό να έχουν αργότερα μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα λόγου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κάπνισμα στην εγκυμοσύνη: Μπορεί να κάνει το παιδί να καπνίσει κάνναβη στην εφηβεία
Κάπνισμα στην εγκυμοσύνη: Βλάπτει τα νεφρά των παιδιών