Εγκυμοσύνη: 10 περίεργα αλλά φυσιολογικά συμπτώματα

γυναίκα σε εγκυμοσύνη πιάνει την κοιλιά της
29-09-2022

Την εγκυμοσύνη την έχουμε συνδέσει με λιγούρες και πρωινές ναυτίες. Κι όμως! Υπάρχουν κι άλλα συμπτώματα εγκυμοσύνης τα οποία είναι λιγότερο γνωστά. Κι όσον κι αν φαίνονται περίεργα, θεωρούνται απολύτως φυσιολογικά.

Υπεροσμία

Περίπου τα 2/3 των γυναικών την περίοδο της εγκυμοσύνης έχουν ιδιαίτερα αυξημένη αίσθηση οσμής. Το σύμπτωμα αυτό περιγράφεται ως υπεροσμία ή υπερδραστήρια όσφρηση και οφείλεται στα αυξημένα επίπεδα των οιστρογόνων ήδη από το πρώτο τρίμηνο κύησης. Μπορεί να επιδεινώσει τις πρωινές ναυτίες και συνήθως υποχωρεί στο δεύτερο τρίμηνο.

Αέρια

Περισσότερες από τις μισές γυναίκες έχουν καούρες την περίοδο της εγκυμοσύνης, ενώ αρκετά συνήθης είναι και τη δυσπεψία και το φούσκωμα. Πολλές γυναίκες έχουν επίσης αέρια στην εγκυμοσύνη ήδη από το πρώτο τρίμηνο και ιδιαίτερα μετά την κατανάλωση πικάντικων φαγητών.

Κηλίδες από αίμα

Οι κηλίδες από αίμα είναι συνήθως σύμπτωμα περιόδου, ωστόσο ένα ποσοστό περίπου το 25%-40% των εγκύων βλέπουν κηλίδες από αίμα στο εσώρουχό τους τις πρώτες εβδομάδας της κύησης. Θεωρείτε ένα φυσιολογικό σύμπτωμα, σε κάθε περίπτωση όμως επικοινωνήστε και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Πότε να ανησυχήσετε: Εάν η αιμορραγία είναι συνεχής, το αίμα έχει έντονο κόκκινο χρώμα και συνοδεύεται από έντονους πόνους χαμηλά στην κοιλιά.

Ρινορραγία και αιμορραγία στα ούλα

Ο όρος ρινορραγία αναφέρεται στην αιμορραγία της μύτης και είναι σύμπτωμα που μπορεί να βιώσετε στην εγκυμοσύνη, όπως και αιμορραγία στα ούλα. Η αιμορραγία είναι αποτέλεσμα των ορμονικών αλλαγών και της αύξησης όγκου του αίματος.

Ευλυγισία

Κι όμως! Καθώς το σώμα προετοιμάζεται για τον τοκετό, είναι πιθανό να παρατηρήσετε ότι είστε πιο ευλύγιστη από ποτέ. Η ευλυγισία αυτή οφείλεται στην παραγωγή της ορμόνης ρελαξίνης και είναι πιθανό να σας προκαλέσει και πόνο ή ιδιαίτερη ευαισθησία στην πυελική περιοχή.

Linea nigra

Όλοι, ανεξάρτητος φύλου και ηλικίας, έχουν μια γραμμή που ονομάζεται linea alba (λευκή γραμμή) που εκτείνεται στο μπροστινό μέρος της κοιλιάς, ανάμεσα στον αφαλό και την ηβική περιοχή. Είναι τόσο ανεπαίσθητη που μετά βίας μπορεί να τη διακρίνει κάποιος δια γυμνού οφθαλμού.

Όταν η παραγωγή μελανίνης αυξάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυτή η γραμμή γίνεται πιο σκούρα και πιο εμφανής. Η συγκεκριμένη γραμμή ονομάζεται linea nigra και περίπου το 75% των γυναικών το παρατηρούν κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.Το χρώμα ή ο βαθμός μελάγχρωσης διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα.

Απώλεια μνήμης

Τα κενά μνήμης την περίοδο της κύησης θεωρούνται φυσιολογικά και παρατηρούνται κυρίως από το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, ενώ σε πολλές περιπτώσεις συνεχίζονται και μετά τον τοκετό.

Ακμή

Η ακμή και γενικότερα οι αλλαγές στο δέρμα είναι ένα ακόμα πιθανό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης και οφείλεται στις αλλαγές των ορμονών ήδη από το πρώτο τρίμηνο. Η αντιμετώπισή της μπορεί να γίνει με φυσικούς τρόπους  και η φαρμακευτική αγωγή ως μέθοδος θεραπείας δεν συνίσταται.

Μεταλλική γεύση

Η μεταλλική γεύση στο στόμα είναι ένα άγνωστο, αλλά αρκετά συνηθισμένο σύμπτωμα ιδιαίτερα το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Είναι επίσης γνωστό με τον όρο δυσγευσία και οφείλεται, όπως και τα περισσότερα, στις ορμονικές αλλαγές και πιο συγκεκριμένα στα αυξημένα επίπεδα των οιστρογόνων.

Ρινική συμφόρηση

Το μπούκωμα θυμίζει αυτό κρυολογήματος, όμως σε αυτήν την περίπτωση η βουλωμένη μύτη είναι εν μέρει αποτέλεσμα των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν στο γυναικείο σώμα την περίοδο της κύησης. Tα υψηλά επίπεδα των οιστρογόνων, κάνουν τις ρινικές διόδους να πρηστούν με αποτέλεσμα να παράγουν περισσότερη βλέννα. Επιπλέον, στην εγκυμοσύνη αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος κάτι που κάνει τα αγγεία στη μύτη να πρηστούν και να προκαλέσουν συμφόρηση.

Πηγή: cnet.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Εγκυμοσύνη: Αναπτύσσουν τα μωρά γεύση μέσα στη μήτρα;