Εγκυμοσύνη: Επιτρέπεται ο καφές κατά την κύηση;

γυναίκα σε εγκυμοσύνη πίνει καφέ
27-05-2021

Αμέτρητο μελάνι έχει χυθεί για το εάν ο καφές επιτρέπεται στην εγκυμοσύνη ή όχι. Οι γνώμες διαφέρουν. Τι ισχύει όμως;

Είναι ασφαλής ο καφές στην εγκυμοσύνη;

Πολλές γυναίκες προβληματίζονται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετικά με την κατανάλωση καφέ.
Ο καφές και γενικότερα η κατανάλωση καφεΐνης πρέπει να περιορίζεται στην εγκυμοσύνη, δεν είναι όμως απαραίτητο να αποκλείεται.

Έρευνες αποκαλύπτουν ότι η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης, δεν επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα και την έκβαση της εγκυμοσύνης.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), η κατανάλωση έως και 200 mg καφεΐνης την ημέρα είναι ασφαλής για τη μέλλουσα μητέρα και το έμβρυο.

Αυτό μεταφράζεται σε 1-2 κούπες στιγμιαίου καφέ και 2-3 φλιτζάνια ελληνικού καφέ, εφόσον συνυπολογίσει η έγκυος και την καφεΐνη που προσλαμβάνει από άλλες πηγές, όπως το τσάι, τα αναψυκτικά, η σοκολάτα κ.α.

Μπορεί ο καφές να προκαλέσει αποβολή;

Ξέρουμε τι σκέφτεστε: Τι γίνεται με όλες εκείνες τις έρευνες και τα άρθρα και τις συμβουλές, που λένε ότι ο καφές προκαλεί αποβολή; Λοιπόν, όπως αποδεικνύεται, οι μελέτες για την καφεΐνη και τη σύλληψη είναι αρκετά περιορισμένες.

Μπορεί να πίνει μια γυναίκα καφέ;

Μπορεί να πίνει με μέτρο και πάντα χωρίς να ξεπερνά την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα για την εγκυμοσύνη.

Όσον αφορά στα κλασικά είδη καφέ, οι καλύτερες εναλλακτικές είναι ο ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, που έχουν μικρότερη ποσότητα καφεΐνης (40mg και 65-100mg, αντίστοιχα) συγκριτικά με άλλα είδη (π.χ. ο καφές φίλτρου περιέχει 115-175mg καφεΐνης), προκειμένου να μην ξεπερνάτε τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα για την εγκυμοσύνη.

Για μεγαλύτερη ασφάλεια μπορείτε να επιλέξετε καφέ χωρίς καφεΐνη. Ο ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές έχει περίπου 2-3 mg καφεΐνης ανά 200ml και ο ντεκαφεϊνέ ελληνικός καφές 0-1 mg καφεΐνης ανά 50ml.

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι εάν είστε έγκυος να ρωτήσετε τον δικό σας γιατρό ώστε να σας δώσει μια πιο ενημερωμένη συμβουλή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Εγκυμοσύνη: Νέα συσκευή βελτιώνει την πρόβλεψη του πρόωρου τοκετού