Εγκυμοσύνη: Έξι επιπλοκές που αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

γυναίκα σε εγκυμοσύνη κρατά την κοιλιά της
30-03-2021

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος στην ζωή της γυναίκας που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Κι αυτό γιατί υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να πάνε άσχημα. Έξι είναι οι επιπλοκές σε μια εγκυμοσύνη που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο μια γυναίκα να εμφανίσει καρδιαγγειακή νόσο αργότερα στη ζωή της. Ποιες είναι αυτές;

Επιπλοκές στην εγκυμοσύνη που αυξάνουν τον καρδιακογγειακό κίνδυνο

  • υπέρταση
  • διαβήτης κύησης
  • πρόωρος τοκετός
  • γέννηση λιποβαρούς μωρού
  • απώλεια εμβρύου
  • αποκόλληση του πλακούντα

Αυτά, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική δήλωση από την American Heart Association.

Τι λένε οι ειδικοί

Περίπου το 10% έως 15% των κυήσεων εμφανίζουν επιπλοκές για τη μητέρα ή για το έμβρυο, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ. Οι κατοπινές καρδιαγγειακές επιπτώσεις περιλαμβάνουν το έμφραγμα και το εγκεφαλικό, αρκετά μετά την εγκυμοσύνη, όπως ανέφερε η πρόεδρος της επιτροπής που εξέδωσε τη νέα ανακοίνωση, η αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής Νίσα Πάρικχ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

Αναλυτικότερα, η υψηλή αρτηριακή πίεση άνω των 140/90 mmHg στην εγκυμοσύνη (υπέρταση κύησης) αυξάνει κατά 67% τον κίνδυνο κατοπινής καρδιαγγειακής νόσου και κατά 83% ενός εγκεφαλικού. Η προεκλαμψία -υπέρταση στην εγκυμοσύνη σε συνδυασμό με βλάβες στο ήπαρ, στα νεφρά ή άλλα ζωτικά όργανα- αυξάνει κατά 2,7 φορές τον κίνδυνο κατοπινής καρδιαγγειακής νόσου.

Ο διαβήτης κύησης αυξάνει κατά 68% τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και κατά δέκα φορές την πιθανότητα εμφάνισης κανονικού διαβήτη τύπου 2 μετά την εγκυμοσύνη. Ο πρόωρος τοκετός πριν την 37η εβδομάδα της κύησης διπλασιάζει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο της γυναίκας, ενώ το ίδιο συμβαίνει με τη θνησιγένεια (θάνατος του μωρού πριν τον τοκετό). Η απορρόφηση του πλακούντα (διαχωρισμός του πλακούντα από τη μήτρα πριν τη γέννα) αυξάνει κατά 82% τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Η υγιεινή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο των επιπλοκών την κύησης, καθώς επίσης ο καλός ύπνος. Ο θηλασμός του μωρού φαίνεται να μειώνει τον κατοπινό καρδιαγγειακό και μεταβολικό κίνδυνο μιας γυναίκας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Εγκυμοσύνη: Οι αποβολές συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου πριν τα 70