Εγκυμοσύνη: Οι αποβολές συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου πριν τα 70

γυνάικα σε εγκυμοσύνη κρατά την κοιλιά της
27-03-2021

Ορισμένες φορές η εγκυμοσύνη μπορεί να μην πάει καλά και να καταλήξει σε αποβολή. Τώρα, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως οι γυναίκες που έχουν κάνει αποβολές στο παρελθόν, είναι πιθανότερο να πεθάνουν πρόωρα, πριν τα 70 τους. Ιδίως από καρδιαγγειακή νόσο.

Ο κίνδυνος φαίνεται πως είναι μεγαλύτερος για τις γυναίκες που είχαν αποβολή νωρίς στη ζωή τους. Ή εκείνες που έκαναν διαδοχικές αποβολές σε διάρκεια κάποιων ετών.

Εγκυμοσύνη: Οι αποβολές και η καρδιά

Οι λεγόμενες «αυθόρμητες» αποβολές φαίνεται πως είναι αρκετά συχνές. Μάλιστα, εκτιμάται ότι αποτελούν το 12% έως 24% όλων των κυήσεων. Μελέτες που είχαν γίνει παλαιότερα έχουν συσχετίσει το ιστορικό αποβολών με μεγαλύτερο κίνδυνο για:

  • υπέρταση
  • καρδιαγγειακές νόσους
  • διαβήτη τύπου 2

Οι ερευνητές είχαν επικεφαλής τον δρ Χόρχε Τσαβάρο της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ,. Κι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ).
Οι ειδικοί ανέλυσαν στοιχεία για 101.681 γυναίκες 25 έως 42 ετών, των οποίων η υγεία και οι εγκυμοσύνες παρακολουθήθηκαν σε βάθος 24 ετών. Στο διάστημα αυτό περίπου μία στις τέσσερις γυναίκες (25,6%) είχαν τουλάχιστον μία κύηση που κατέληξε σε αποβολή, ενώ υπήρξαν 2.936 πρόωροι θάνατοι (1.346 από καρκίνο και 269 από καρδιαγγειακά αίτια).

Διαπιστώθηκε ότι η θνητότητα από οποιαδήποτε αιτία ήταν παρόμοια στις γυναίκες με και χωρίς ιστορικό αποβολής, όμως ήταν μεγαλύτερη στις γυναίκες με τρεις ή περισσότερες αποβολές, καθώς και για όσες είχαν κάνει την πρώτη αποβολή πριν την ηλικία των 24 ετών.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που είχαν αποβάλει, είχαν κατά μέσο όρο 19% μεγαλύτερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου, σε σχέση με τις γυναίκες χωρίς καμία αποβολή. Ειδικά η σχέση αποβολών-καρδιαγγειακών θανάτων είναι μεγαλύτερη, με τον κίνδυνο να είναι αυξημένος κατά 48%, κάτι που όμως δεν ισχύει στην περίπτωση θανάτων από καρκίνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Εγκυμοσύνη: Αυτή είναι η καλύτερη ηλικία για να μείνετε έγκυος