Εγκυμοσύνη: Όσες γυναίκες γεννούν μετά τα 30 ζουν περισσότερο

04-05-2018

Στις ημέρες μας, η οικονομική κρίση, η οικονομική αβεβαιότητα, η ανεργία… όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν κάνει τους ανθρώπους να παίρνουν όλο και πιο αργά την απόφαση να γίνουν γονείς. Οι γυναίκες αποκτούν το πρώτο τους παιδί σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία. Τώρα, νέα έρευνα δείχνει πως οι γυναίκες που μένουν έγκυες φυσιολογικά και γεννούν μετά τα τριάντα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν πιο πολλά χρόνια σε σχέση με τις γυναίκες που έκαναν το τελευταίο τους παιδί πριν από αυτή την ηλικία.

Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το «Boston University School of Medicine», πήραν μέρος 551 οικογένειες, οι οποίες είχαν μέλη που έζησαν μέχρι τα βαθιά γεράματα. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι όσες γυναίκες γέννησαν το τελευταίο τους παιδί 33 ετών και άνω, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να ζήσουν μέχρι τα 95 τους χρόνια, συγκριτικά με τις γυναίκες που γέννησαν μέχρι τα 29 τους χρόνια.

Όπως δήλωσε η υπεύθυνη της έρευνας, Paola Sebastian, μια γυναίκα που το σώμα της και το αναπαραγωγικό της σύστημα της δίνει τη δυνατότητα να γίνει μητέρα φυσιολογικά (χωρίς εξωσωματική γονιμοποίηση ή άλλες μεθόδους) μετά τα τριάντα, φαίνεται πώς γερνά με πιο αργούς ρυθμούς και έχει πολλές πιθανότητες να ζήσει περισσότερα χρόνια.

Βέβαια, όπως τόνισε η Sebastian, αυτό δε σημαίνει ότι οι γυναίκες πρέπει να καθυστερούν να γίνουν μητέρες, ελπίζοντας ότι έτσι θα ζήσουν περισσότερο, αφού κάτι τέτοιο δεν τεκμηριώνεται από την έρευνα. Αντίθετα προτρέπει τις γυναίκες να ακούνε το βιολογικό τους ρολόι.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Εγκυμοσύνη: Η ηλικία που έμεινε έγκυος η μητέρα επηρεάζει και την ηλικία που θα μείνει έγκυος η κόρη
Οι γυναίκες που αποκτούν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία γίνονται καλύτερες μητέρες