Εγκυμοσύνη: Πως την εμποδίζουν τα χαλασμένα δόντια

26-12-2016
Εκατομμύρια γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο προσπαθούν να κάνουν παιδί και δεν μπορούν. Οι αιτίες είναι πολλές. Τώρα, Αυστραλοί επιστήμονες προσέθεσαν άλλον έναν. Τα χαλαμένα δόντια.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας μελέτησαν 3.737 γυναίκες και διαπίστωσαν πως όσες είχαν ουλίτιδα, καθυστερούσαν να συλλάβουν 2 μήνες κατά μέσον όρο περισσότερο από τις γυναίκες με υγιή δόντια.
Καθυστέρηση δηλαδή ίση με αυτή που παρατηρείται και στις παχύσαρκες γυναίκες.
 
Ποια είναι όμως η συσχέτηση; Όπως εξήγησαν οι ερευνητές στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής & Εμβρυολογίας (ESHRE) που γίνεται στη Στοκχόλμη, το μυστικό κρύβεται στην φλεγμονή που δημιουργείται στην ουλίτιδα.
 Όταν η φλεγμονή παραμένει ανεξέλεγκτη, ενεργοποιεί μια αλυσίδα χημικών αντιδράσεων, ικανών να διαταράξουν πολλές λειτουργίες του οργανισμού.
 
Στη νέα μελέτη, όσες εθελόντριες είχαν ουλίτιδα, είχαν αυξημένους δείκτες φλεγμονής στο αίμα τους.
 
Όπως τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Ρότζερ Χαρτ «η μελέτη μας είναι η πρώτη που υποδηλώνει ότι η ουλίτιδα μπορεί να αποτελεί έναν από τους πολλούς παράγοντες τους οποίους μπορεί να τροποποιήσει μια γυναίκα για να αυξήσει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης. Πρακτικά, τα ευρήματά μας υποδηλώνουν πως οι γυναίκες οι οποίες προσπαθούν να κάνουν παιδί, πρέπει να προσθέσουν μια επίσκεψη στον οδοντίατρο στη λίστα με όσα πρέπει να κάνουν – μαζί με την διακοπή του καπνίσματος, την αποφυγή του αλκοόλ, την υγιεινή διατροφή και την λήψη συμπληρωμάτων φολικού οξέος».
 
Η ουλίτιδα είναι μια χρόνια, μεταδοτική νόσος, η οποία προκαλείται από τα βακτήρια που φυσιολογικά υπάρχουν στη στοματική κοιλότητα όλων των ανθρώπων.
Παλαιότερες έρευνες είχαν δειξει πως σχετίζεται επίσης και με φτωχή ποιότητα του σπέρματος.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: