Εγκυμοσύνη: Τα παυσίπονα αυξάνουν τον κίνδυνο αυτισμού στο παιδί

26-04-2018

Πολλές φορές μια γυναίκα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει πονοκέφαλο ή κάποιο άλλο είδους πόνο. Τι κάνει τότε; Μπορεί να πάρει ένα απλό αναλγητικό; Σύμφωνα με μια νέα έρευνα Ισραηλινών επιστημόνων, όχι.

Η παρακεταμόλη, είναι μια δραστική ουσία, η οποία εμπεριέχεται σε δεκάδες φάρμακα τα οποία απαλύνουν τον πόνο και δεν συνταγογραφούνται. Αυτή, όταν καταναλωθεί κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης αυτισμού και του συνδρόμου Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής στα παιδιά πάνω από 30%.

Ερευνητές από το εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ ανέλυσαν 132.738 ζεύγη μητέρων-παιδιών σε διάστημα τριών έως έντεκα ετών. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση American Journal of Epidemiology.

Όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, περίπου το 65% των εγκύων λαμβάνει παρακεταμόλη.

Ο συντάκτης της μελέτης, καθηγητής Ίλαν Μάτοκ δηλώνει χαρακτηριστικά: «Τα ευρήματά μας δείχνουν σχέση μεταξύ της παρατεταμένης χρήσης της παρακεταμόλης και της αύξησης του κινδύνου αυτισμού και της υπερκινητικότητας στα παιδιά (ADHD)».

Παρά το γεγονός ότι δεν είναι σαφές με ποιο τρόπο το φάρμακο προκαλεί το σύνδρομο Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής ή αυτισμό, η παρακεταμόλη έχει συνδεθεί σε παλαιότερες έρευνες με προβλήματα επικοινωνίας στα παιδιά.

Η παρακεταμόλη είναι το ενεργό συστατικό που εμπεριέχεται σε παυσίπονα που ανακουφίζουν από τον πυρετό και τη δυσφορία.

«Η περιττή χρήση οποιουδήποτε φαρμάκου θα πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης,ωστόσο,πιστεύουμε ότι,τα συμπεράσματά μας δεν θα πρέπει να αλλάξουν την τρέχουσα πρακτική κι ότι οι γυναίκες δεν θα πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη παρακεταμόλης για μικρό χρονικό διάστημα όταν χρειάζεται κλινικά», τονίζει ο επικεφαλής της μελέτης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Εγκυμοσύνη: Αυτά είναι τα 11 λάθη που πρέπει να αποφεύγει μια γυναίκα (βίντεο)
Σεξ: Ποια είναι η κατάλληλη στάση για κάθε τρίμηνο της εγκυμοσύνης