Εγκυμοσύνη: Οι βιταμίνες μειώνουν τον κίνδυνο παιδικού αυτισμού

09-10-2017

Πολλές είναι οι μέλλουσες μητέρες που κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης παίρνουν βιταμίνες για να μειώσουν την εξάντληση που αισθάνονται αλλά και να αντικαταστήσουν τις βιταμίνες που χάνουν εκείνες για να πάνε στο μωρό., Τώρα, Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν πως η λήψη πολυβιταμινών κατά τη διάρκεια της κύησης μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης αυτισμού στο παιδί.

Ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Dornsife του Πανεπιστημίου Ντρεξελ στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ανέλυσε στοιχεία για 273.107 ζευγάρια μητέρας-παιδιού από τη Στοκχόλμη. Τα παιδιά είχαν γεννηθεί μεταξύ 1996 και 1997 και είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των τεσσάρων ετών, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και τα 15.

Οι μητέρες είχαν δώσει πληροφορίες για την χρήση φυλλικού οξέος, σιδήρου και πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων κατά την πρώτη προγεννητική επίσκεψή τους. Οι περιπτώσεις παιδικού αυτισμού καταγράφηκαν μέσω των εθνικών αρχείων. Οι ερευνητές συνεκτίμησαν και άλλους παράγοντες που ίσως επηρεάζουν την υγεία της μητέρας και του παιδιού

Τα αποτελέσματα της έρευνα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο BMJ. Η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Ελιζαμπεθ Ντε Βιλμπις και οι συνεργάτες της και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μόνο οι πολυβιταμίνες εξηγούσαν τη διαφορά ως προς τον αυτισμό.
Όπως φάνηκε, τα στοιχεία ότι το φυλλικό οξύ και ο σίδηρος μείωναν τον κίνδυνο αυτισμού δεν είχαν συνοχή, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες.

«Η χρήση πολυβιταμινών με ή χωρίς σίδηρο ή φυλλικό οξύ κατά την εγκυμοσύνη σχετίστηκε με μειωμένη πιθανότητα παιδικού αυτισμού με διανοητική αναπηρία. Οι πιθανότητες αυτισμού στην ομάδα που έπαιρνε πολυβιταμίνες ήταν 30% μικρότερες», σύμφωνα με την Δρ Ντε Βιλμπις.

Και συμπληρώνει ότι οι περισσότερες μητέρες συμβουλεύονται να παίρνουν προγεννητικά βιταμίνες για την πρόληψη γεννητικών ανωμαλιών, και ενδεχόμενως να υπάρχει και επιπρόσθετο όφελος όπως δείχνει η μελέτη.

Πάντως, σπεύδει να τονίζει ότι είναι ακόμα πρόωρο να συστήνεται η χρήση πολυβιταμινών για την πρόψηλη του αυτισμού, καθώς οι γυναίκες που έλαβαν μέρος στη μελέτη μπορεί να εμπλέκονται και σε άλλες υγιεινές δραστηριότητες που να συντελούσαν στον μειωμένο κίνδυνο παιδικού αυτισμού.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΚΗ:
Εγκυμοσύνη: Ποια είναι σημάδια πριν κι από την καθυστέρηση;
Εγκυμοσύνη: Τα αντικαταθλιπτικά επηρεάζουν την ψυχική υγεία του παιδιού