Είμαστε έτοιμοι για την επέλαση των κουνουπιών;

26-12-2016

Τέσσερα συναρμόδια υπουργεία, Οικονομικών, Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης Εσωτερικών από κοντά και του Τουρισμού, μία διοίκηση δυσκίνητη και γραφειοκρατική, μια νομοθεσία ελλειμματική, μία πολιτική ηγεσία κοντόφθαλμη, που στις καλύτερες περιπτώσεις βλέπει μέχρι τις επόμενες εκλογές, μια ακαδημαϊκή κοινότητα που θέλει κάποιες φορές και δικαίως, να διατηρήσει την αξιοπιστία της επιλέγοντας να μένει αμέτοχη, και μια χώρα σε βαθιά οικονομική ύφεση καθημαγμένη από τα κάθε λογής πάρτυ των τελευταίων χρόνων, ε…, δεν είναι και οι καλύτερες προϋποθέσεις για να αντιμετωπίσεις αυτές τις ορδές των κουνουπιών που κάθε καλοκαίρι γεμίζουν πρωτοσέλιδα με κρούσματα ασθενειών που σε ορισμένες περιοχές της χώρας, παίρνουν διαστάσεις επιδημίας.

Μία από τις περιοχές που πλήττεται ιδιαιτέρως, λόγω και των εκτεταμένων εκτάσεων ορυζώνων που υπάρχουν εκεί, είναι η Μακεδονία. Για αυτό και είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μεγάλη επιτυχία, η ημερίδα που διοργάνωσε η Γεωπονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης την εβδομάδα που μας πέρασε , με θέμα: «Η καταπολέμηση κουνουπιών στη Μακεδονία»

Πολύβουη και θορυβώδης η εκδήλωση της Γεωπονικής δεν είχε μόνο ομιλίες και τοποθετήσεις, αλλά επίσης εγκλήσεις και αντεγκλήσεις μεταξύ των ομιλητών και παρισταμένων. Στην ημερίδα που είχε μεν επιστημονικό χαρακτήρα, υπήρχε εκπροσώπηση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τόσο από τον τομέα της διοίκησης όσο και από την αγορά, αλλά και ερευνητές από ειδικά ινστιτούτα και ειδικούς εντομολόγους δημόσιας Υγείας. Αυτό που τονίστηκε ιδιαιτέρως από τους ομιλητές είναι, ότι το θέμα των κουνουπιών δε βλάπτει απλώς την τουριστική εικόνα της χώρας, (κάτι που βεβαίως στους καιρούς που ζούμε δεν είναι ουδόλως αμελητέο), αποτελεί όμως και απειλή για τη δημόσια Υγεία. Μάλιστα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις  των ειδικών, λόγω του ήπιου χειμώνα και των υψηλών θερμοκρασιών, υπάρχει κίνδυνος φέτος το καλοκαίρι το φαινόμενο να πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις.

Μεταξύ των ομιλητών στην ημερίδα,ο ομότιμος καθηγητής Δημόσιας Υγείας της ΕΣΔΥ κος Βακάλης, μίλησε για τις ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια. Ο κος Βακάλης, επεσήμανε το γεγονός, ότι παρά το ότι η ελονοσία είχε εκριζωθεί στη χώρα μας από το 1974 τα τελευταία χρόνια λόγω της ανεξέλεγκτης προσέλευσης λαθρομεταναστών έκανε επιθετικά την επανεμφάνιση της στη χώρα. Εκτός όμως από την ελονοσία υπάρχουν άλλες δύο ασθένειες, ο ιός του Δυτικού Νείλου και ο Δάγκειος Πυρετός ή αλλιώς ο πυρετός των σπασμένων οστών εξαιτίας του πόνου που προκαλεί. Οι μολυσματικές αυτές ασθένειες που απειλούν την υγεία των πολιτών αλλά και επισκεπτών, δε μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο όμως λόγω των υψηλών ασυμπτωματικών ασθενών πλήττουν την αιμοδοσία. Τα κουνούπια δεν είναι όμως μόνο δικό μας πρόβλημα, σύμφνα με τον καθηγητή, πλήττουν και άλλες χώρες. Μάλιστα σε περίπου τρεις εβδομάδες που γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα για τη Δημόσια Υγεία, έπειτα από πολλές δεκαετίες η φετινή, θα είναι αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση για τις ασθένειες που μεταδίδονται από τα έντομα.

Ο Κοσμήτορας και καθηγητής εντομολογίας της Σχολής Γεωπονίας κος Δημήτρης Κωβαίος, έθιξε το θέμα της έγκαιρης  και σωστής εφαρμογής των κουνουποκτονιών, επισημαίνοντας, ότι από περιοχή σε περιοχή μπορεί να υπάρχουν διαφορετικά είδη κουνουπιών, με διαφορετικούς κύκλους ζωής και διαφορετικές συνήθειες που θα πρέπει να παίρνουμε  υπόψη για την επιλογή του χρόνου και του τρόπου των κουνουποκτονιών. Σχετικά με το θέμα των αεροψεκασμών και των σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται, ο Πρύτανης τόνισε ότι θα πρέπει να αξιολογείται η αποτελεσματικότητα τους, η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων τους στον άνθρωπο και το  φυσικό περιβάλλον αλλά και η ενδεχόμενη ανθεκτικότητα που αναπτύσουν τα κουνούπια σε αυτά. Τέλος, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η επίδρασή τους στους οργανισμούς που αποτελούν εχθρούς των κουνουπιών. Ο κος Κωβαίος ανέφερε πως μέχρι σήμερα δεν υπάρχει συστηματική συνεργασία για το συγκεριμένο θέμα μεταξύ των ερευνητικών κέντρων και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, εκτός από κάποιες περιστασιακές δειγματοληψίες που έχει κάνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Στην ημερίδα απηύθυνε χαιρετισμό η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή ενώ παρευρέθησαν ο Πρύτανης του ΑΠΘ κος Μυλόπουλος και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κος Τζιτζικώστας. Από το υπουργείο Αγροτικής Αγροτικής Ανάπτυξης έδωσε το παρών ο κος Θανάσης Ζούνος υπεύθυνος για τις εγκρίσεις των γεωργικών φαρμάκων,ενώ ο Ερευνητής στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο κος Γιώργος Κολλιόπουλος αναφέρθηκε στους παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη των κουνουπιών. Σχετικά με τις αδυναμίες των προγραμμάτων αντιμετώπισης των κουνουπιών και την ανάγκη βελτίωσης τους μίλησε ο εκπρόσωπος της Περιφερειακής ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων κος Λάζαρος Παρασκευαϊδης.

Ζητούμενο πάντως των ανθρώπων που εμπλέκονται στο θέμα αυτό, όπως διεφάνη και από τις τοποθετήσεις και τις ερωτήσεις των παρισταμένων και κυρίως αυτών που ασχολούνται με τη δημόσια Υγεία και λαμβάνουν αποφάσεις, είναι να έχουμε φθηνά, αποτελεσματικά και εγκεκριμένα σκευάσματα, στοίχημα που φαίνεται πως με τις υπάρχουσες πολιτικές νομοθετικές και γραφειοκρατικές συνθήκες δε μπορούμε να το κερδίσουμε. Αντιθέτως με τους ρυθμούς χελώνας που λειτουργεί το ελληνικό σύστημα, φαίνεται ότι ξοδεύουμε πολλά χρήματα χωρίς ουσιαστικό όφελος. Είναι οδυνηρό να έχουμε οικονομική κρίση και να μη μπορούμε να συγχρονιστούμε σε σημείο που όταν καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε τις τυπικές και τεχνικές διαδικασίες και διενεργούνται οι κουνουποκτονίες να έχει χαθεί το σωστό “timing”, αφού η εφαρμογή των σκευασμάτων έχει άμεσα σχέση με τον κύκλο ζωής των κουνουπιών. 

Επίσης μείζονος σημασία στο θέμα των κουνουποκτονιών, είναι ο έλεγχος εφαρμογής των σκευασμάτων κάτι που δεν είναι τόσο απλό, όπως το παλιό σλόγκαν «ψεκάστε σκουπίστε τελειώσατε». Μάλιστα κατά την ημερίδα τέθηκε το θέμα σύστασης μιας ανεξάρτητης ελεγκτικής αρχής προκειμένου να πιάνουν τόπο τα λεφτά που ξοδεύει η πολιτεία.

Εν κατακλείδι η επιλογή των σωστών σκευασμάτων, η έγκαιρη εφαρμογή τους και οι έλεγχοι  αυτών που διενεργούν τις κουνουποκτονίες, ήταν, τα κρίσιμα θέματα που συζητήθηκαν στην ημερίδα όπου αναφέρθηκε και το ουδόλως ενθαρρυντικό στοιχείο από θεσμικό μάλιστα παράγοντα της περιφέρειας ότι το αντίστοιχο κονδύλι  φέτος θα είναι μειωμένο κατά 25%.

Ίσως αυτός πρέπει να είναι ο κύριος λόγος για να χτυπήσει όχι ένα αλλά εκατό καμπανάκια σε ιθύνοντες αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς γιατί πια το ξέρουμε όλοι, «λεφτά δεν υπάρχουν» και κυρίως δεν υπάρχουν λεφτά για πέταμα.