ΕΙΝΑΠ: “Όχι στη μετατροπή κλινών ΜΕΘ σε Covid – Να επιταχθούν οι ιδιωτικές κλινικές”

26-02-2021

Την αντίδραση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) προκάλεσε ο σχεδιασμός από το Υπουργείο Υγείας για τη μετατροπή κλινών Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) σε αποκλειστικής περίθαλψης περιστατικών Covid. Όπως υποστηρίζουν οι γιατροί, ο σχεδιασμός αυτός αποδυναμώνει το ΕΣΥ και το μετατρέπει σε σύστημα περίθαλψης μίας νόσου, της Covid.

Σε ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ αναφέρει ότι με εντολή της, η διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) απαιτεί την πλήρη μετατροπή της ως τώρα non Covid ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός» σε Covid ΜΕΘ. Παρόμοιες εντολές έχουν δοθεί τις τελευταίες μέρες και σε αρκετά άλλα νοσοκομεία της Αττικής, όπως λένε οι γιατροι.

«Είναι αυτονόητο ότι αυτές οι μετατροπές δεν αυξάνουν τον συνολικό αριθμό διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ και δεν λύνουν το πρόβλημα της συνολικής υπερπληρότητας που αφορά τόσο την Covid όσο και την non Covid βαριά νοσηρότητα. Δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα σε μεγάλα γενικά νοσοκομεία που δεν διαθέτουν πλέον κλίνες non Covid ΜΕΘ για την περίθαλψη των περιστατικών που χρειάζονται εντατική θεραπεία», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Οι γιατροί της ΕΙΝΑΠ ζητούν την ανάπτυξη και στελέχωση με το κατάλληλο προσωπικό περισσότερων ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία και στην επίταξη των ιδιωτικών. Συγκεκριμένα αναφέρουν, ότι επιμένουν:

1. Για την έστω και τώρα ανάπτυξη περισσότερων κλινών ΜΕΘ στελεχωμένων με το κατάλληλο μόνιμο προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία.
2. Στην επίταξη άνευ όρων, «χωρίς ενίσχυση της υπερκερδοσκοπίας των μεγαλοκλινικαρχών και για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται των περίπου 200 κλινών ΜΕΘ ιδιωτικών θεραπευτηρίων της Αττικής, τόσο για non Covid
όσο και για Covid περιστατικά».