Είστε πολυάσχολος; Έχετε καλύτερη μνήμη

26-12-2016
Σε κανέναν δεν αρέσει να δουλεύει πολύ και να έχει συνέχεια κάποια δουλειά να κάνει. Όλοι θέλουν να χαλαρώνουν και να ηρεμούν ορισμένες φορές. Φαίνεται όμως πως, όπως έδειξε νέα Αμερικανική έρευνα, όσοι είναι στη μέσης και τρίτη ηλικία και είναι πολυάσχολοι και συχνά δεν προλαβαίνουν μέσα στη μέρα αυτά που έχουν να κάνουν, διαθέτουν καλύτερη μνήμη και πιο γρήγορο μυαλό.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ντάλλας των Ηνωμένων Πολιτειών μελέτησαν 330 άντρες και γυναίκες ηλικίας από 50 έως 89 ετών.
Σκοπός τους ήταν να δουν εάν και κατά πόσο υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στις πολλές ασχολίες στη μέση και τρίτη ηλικία και τη ποιότητα της μνήμης.
Οι εθελοντές έπρεπε να περιγράψουν τις καθημερινές δραστηριότητές τους. Παράλληλα υποβλήθηκαν και σε μια σειρά από νευροψυχολογικά τεστ για να αξιολογηθούν οι γνωστικές επιδόσεις τους, 
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό νευροεπιστήμης Frontiers in Aging Neuroscience, έδειξαν πως σε οποιαδήποτε ηλικία και άσχετα με το μορφωτικό επίπεδο, ο πιο πολυάσχολος τρόπος ζωής σχετίζεται με μεγαλύτερη ταχύτητα του νου, με καλύτερη εργαζόμενη (ενεργή) και επεισοδιακή μνήμη, με ανώτερη συλλογιστική και με πλουσιότερο λεξιλόγιο
 
Όπως βρήκαν η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Σάρα Φεστίνι και οι συνεργάτες της το πολυάσχολο στυλ ζωής, παρότι αποτελεί καθημερινή πραγματικότητα για πολλούς ανθρώπους στην εποχή μας, έχει μελετηθεί ελάχιστα από επιστημονική πλευρά.
 
Οι ερευνητές ανέφεραν επίσης ότι η πολυάσχολη ζωή και το μυαλό συνήθως αλληλοτροφοδοτούνται και ενισχύονται αμοιβαία. Οι πολυάσχολοι άνθρωποι έχουν ευκαιρίες να μάθουν περισσότερα πράγματα και η μάθηση αυτή, με τη σειρά της, τονώνει τις λειτουργίες του νου και της μνήμης.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: