Εκδηλώσεις του ΟΚΑΝΑ για την παγκόσμια μέρα κατά των ναρκωτικών

26-12-2016

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών ο ΟΚΑΝΑ οργανώνει εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα με στόχο την ενημέρωση και τη διανομή υγειονομικού υλικού. Συγκεκριμένα θα λάβουν χώρα ανά την Ελλάδα οι εξής εκδηλώσεις:

Τετάρτη 25 & Πέμπτη 26 Ιουνίου, αίθουσα «συνΑθηνά», απέναντι από τη Βαρβάκειο, 11:00 – 17:00

Ενημερωτικό περίπτερο και διανομή υγειονομικού υλικού από το προσωπικό της ομάδας streetwork και της Ψυχοκοινωνικής Υπηρεσίας του Σταθμού με τη συνεργασία του ΕΚΚΕΕ ΟΚΑΝΑ, του «Προγράμματα στην Κοινότητα και στο Δρόμο (Πρόληψης, Έγκαιρης Παρέμβασης) για τη Μείωση της Ζήτησης Εξαρτησιογόνων Ουσιών)», του Εποπτευόμενου Σταθμού «Οδυσσέας», του Προγράμματος «Χιονοστιβάδα» και του Κέντρου Πρόληψης «Αθηνά Υγεία», με τη συμμετοχή του Δικτύου «Οδηγίες Χρήσης» («Θετική Φωνή», «Κέντρο Ζωής», «Praksis», ΚΠ «ΑΘΗΝΑ-ΥΓΕΙΑ», «Γιατροί του Κόσμου»).

 ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΟΚΑΝΑ (ΚΥΕΠ)

Τετάρτη, 25 Ιουνίου, Πολιτιστικό Κέντρο Ευελπίδων του Δήμου Αθηναίων, 18:30-21:00

Εκδήλωση από το Πρόγραμμα Υποστήριξης Οικογένειας του ΚΥΕΠ σε συνεργασία με τις Ομάδες Γονέων του Προγράμματος με σκοπό την ανάδειξη της σπουδαιότητας της συμμετοχής της οικογένειας στη θεραπεία της τοξικοεξάρτησης, την ενημέρωση για τις δράσεις του Προγράμματος Υποστήριξης Οικογένειας και την επικοινωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών (εξαρτημένο άτομο-οικογένεια-θεραπευτικό πρόγραμμα).

Θα ακολουθήσει αφήγηση και δραματοποίηση παραμυθιού, ενώ η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με ένα σύντομο μουσικό πρόγραμμα.

Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση με τα έργα – αφίσες, που πήραν μέρος στο διαγωνισμό, που διοργάνωσε ο ΟΚΑΝΑ με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΑΜΤΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΟΚΑΝΑ (ΕΚΚΕΕ)

Συμμετοχή της Φωτογραφικής Λέσχης «ΣΑΝ ΦΩΣ»:

20 με 22 Ιουνίου, Βρυσακίου 17, Πλάκα, Βρυσάκι Χώρος Τέχνης & Δράσης.

Συμμετοχή στο Athens Fringe Festival 2014. 

26 Ιουνίου, αίθουσα ΣΥΝ ΑΘΗΝΑ, απέναντι από τη Βαρβάκειο, 11:00 – 17:00

«Προγράμματα στην Κοινότητα και στο Δρόμο (Πρόληψης, Έγκαιρης Παρέμβασης) για τη μείωση της ζήτησης εξαρτησιογόνων ουσιών» (στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ)

Πέμπτη 26 Ιουνίου, Θησείο, απέναντι από το Σταθμό ΗΣΑΠ, 17:00 – 21:00

Στο πλαίσιο της Πράξης ΕΣΠΑ «Προγράμματα στην Κοινότητα και στο Δρόμο (Πρόληψης, Έγκαιρης Παρέμβασης) για τη Μείωση της Ζήτησης Εξαρτησιογόνων Ουσιών)», διοργανώνεται δράση, που θα περιλαμβάνει ενημερωτικό περίπτερο και μουσική.

Στη δράση συμμετέχουν οι:

Praksis, 19:00-22:00, με van για ενημέρωση και δωρεάν εξέταση ανίχνευσης αντισωμάτων του ιού HIV

«Γιατροί χωρίς σύνορα» και «Διεθνής Ιατρική» με van που θα ξεκινήσει από το χώρο του Θησείου στις 18:00 θα κάνει street medicine σε χώρους του κέντρου παρέχοντας πρώτες βοήθειες σε ενεργούς χρήστες και θα καταλήξει στις 20:00 πάλι στο Θησείο

Κέντρο Πρόληψης Αθηνών «Αθηνά Υγεία» με συμμετοχή στο ενημερωτικό stand

Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση με τα έργα – αφίσες, που πήραν μέρος στο διαγωνισμό, που διοργάνωσε ο ΟΚΑΝΑ με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.

ΜΟΝΑΔΑ ΕΦΗΒΩΝ «ΑΤΡΑΠΟΣ»

Παρασκευή 20 Ιουνίου, 19:00, γήπεδο Ακράτητου, Άνω Λιόσια

Η Μονάδα Εφήβων «ΑΤΡΑΠΟΣ» θα συμμετέχει σε τουρνουά ποδοσφαίρου, που διοργανώνει η ομάδα δημοσιογράφων και στον οποίο θα συμμετέχει και η ομάδα παλαίμαχων του Ακράτητου Αθηνών.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

«Προγράμματα στην Κοινότητα και στο Δρόμο (πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης) για τη μείωση της ζήτησης και της προσφοράς εξαρτησιογόνων ουσιών»

Παρασκευή, 20/06/2014, 20:00-23:00: η ομάδα των Κοινωνιοθεραπευτών – street workers-  του OKANA και η κινητή μονάδα της PRAKSIS θα βρίσκoνται  στην περιοχή του City Gate (διασταύρωση των οδών Γιαννιτσών και Οικονόμου), ,

Τρίτη  24/06/2014, 19:00-21:00, πλατεία Αριστοτέλους (πάνω από την Εγνατία πλησίον του αγάλματος του Ελ. Βενιζέλου).

Στο πλαίσιο της Πράξης ΕΣΠΑ «Προγράμματα στην Κοινότητα και στο Δρόμο (Πρόληψης, Έγκαιρης Παρέμβασης) για τη Μείωση της Ζήτησης Εξαρτησιογόνων Ουσιών)», σε συνεργασία με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση PRAKSIS και την κινητή μονάδα ενημέρωσης και εξέτασης για τον HIV της PRAKSIS, θα βρίσκεται σε σημεία της Θεσσαλονίκης, προσφέροντας δωρεάν εξέταση για τον ιό του HIV σε όσους το επιθυμούν. Η εξέταση είναι ανώνυμη, δωρεάν, γρήγορη (μέσα σε 20 λεπτά βγαίνει το αποτέλεσμα) και πραγματοποιείται με τη χρήση στοματικού υγρού. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης δράσης, εκτός από τη δωρεάν εξέταση, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για ζητήματα που σχετίζονται με την πρόληψη μεταδιδόμενων νοσημάτων, την ασφαλή χρήση και την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, καθώς επίσης και για τις κοινωνικές υπηρεσίες και δομές οι οποίες δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη με στόχο την κάλυψη αναγκών σε επίπεδο πρωτοβάθμιας υγείας. 

Η δράση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ

ΠΑΤΡΑ – ΔΙΚΤΥΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΑΤΡΑΣ

Σάββατο, 28 Ιουνίου, Ρίο, «16η ΓΕΦΥΡΑ ΖΩΗΣ»

Τη 16η ΓΕΦΥΡΑ ΖΩΗΣ «χτίζουν» τα μέλη της Θεραπευτικής Κοινότητας Γέφυρα του Δικτύου Θεραπευτικών Υπηρεσιών Πάτρας, διασχίζοντας για δέκατη πέμπτη φορά τη θαλάσσια διαδρομή από το Αντίρριο στο Ρίο. Τα θεραπευόμενα μέλη με την πραγματοποίηση του κολυμβητικού διάπλου θέλουν να στείλουν στους εξαρτημένους και στις οικογένειές τους το μήνυμα ότι υπάρχει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της εξάρτησης. Η «Γέφυρα Ζωής» αποτελεί πλέον θεσμό για την πόλη της Πάτρας και την ευρύτερη περιοχή, ενώ ταυτόχρονα έχει σημαντική θεραπευτική αξία για τα μέλη της Θεραπευτικής Κοινότητας «ΓΕΦΥΡΑ». Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από μια σειρά παράλληλων δράσεων, όπως η λειτουργία ενημερωτικού περιπτέρου στην Πλατεία Γεωργίου Τετάρτη 25 (10:00-13:30) & Πέμπτη 26 Ιουνίου (ώρες 10:00 – 13:30 και 18:30 – 21:00), καθώς και το Σάββατο 28 Ιουνίου στη δυτική προβλήτα στο Ρίο (9:00-12:30).

ΛΑΡΙΣΑ – ΘΜΦΑΕ ΛΑΡΙΣΑΣ

28 Ιουνίου – 6 Ιουλίου, Φεστιβάλ Πηνειού

Ενημερωτικό περίπτερο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πηνειού (28 Ιουνίου έως 6 Ιουλίου), που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Δήμο Λάρισας. Στο περίπτερο, που θα λειτουργεί όλες τις ημέρες του Φεστιβάλ, θα γίνεται διανομή έντυπου υλικού και ενημέρωση για ζητήματα εξάρτησης από ουσίες, επιλογές θεραπείας και θέματα προαγωγής υγείας.

ΒΟΛΟΣ – ΘΜΦΑΕ ΒΟΛΟΥ

Πέμπτη, 26 Ιουνίου, 20:30, παραλία Βόλου (δίπλα στον Αγ. Κωνσταντίνο)

Μουσικό δρώμενο με ζωντανή μουσική, διανομή ενημερωτικού υλικού και δωρεάν αναψυκτικά με χορηγό την ΕΨΑ.

ΡΕΘΥΜΝΟ – ΔΙΚΤΥΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Πέμπτη, 26 Ιουνίου, Σπίτι του Πολιτισμού, 19:00

Ημερίδα με θέμα: Οι θεραπείες των εξαρτήσεων σήμερα.

Παρασκευή, 27 Ιουνίου, μπροστά από το Δημαρχείο Ρεθύμνου, 20:00

Θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Η δύναμη να αλλάζεις», με τη θεατρική ομάδα του Συλλόγου Γονέων του ΚΕΘΕΑ και διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων.

ΛΙΒΑΔΕΙΑ – ΘΜΦΑΕ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

Σάββατο, 28 Ιουνίου, κεντρική πλατεία Θήβας, 19:00-23:00

Συμμετοχή της Μονάδας στην εκδήλωση, που διοργανώνει το Κέντρο Πρόληψης Βοιωτίας, παράρτημα Θήβας, με θέμα: «εγώ-εσύ-εμείς μαζί για την πρόληψη».