Εκστρατεία ενημέρωσης για τα αντιβιοτικά από τον ΠΟΥ

26-12-2016

Εκστρατεία ενημέρωσης για τα αντιβιοτικά «τρέχει» τις επόμενες μέρες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με αφορμή την εβδομάδα ευαισθητοποίησης για τα αντιβιοτικά που έχει κηρυχθεί από 16-22 Νοεμβρίου. 

Όπως αναφέρει, ο ΠΟΥ, η αντοχή στα αντιβιοτικά εμφανίζεται όταν τα βακτήρια γίνονται ανθεκτικά στα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται για να θεραπεύσουν τις ασθένειες που προκαλούν τα βακτήρια. Και σημειώνει: «πρέπει να χειριζόμαστε με προσοχή τα αντιβιοτικά, ώστε να παραμείνουν δραστικά όσο το δυνατόν περισσότερο». 

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα παρουσιάζει «ρεκόρ» κατανάλωσης αντιβιοτικών, κατέχοντας την 1η θέση στην Ευρώπη καθώς και ένα από τα υψηλότερα ποσοστό ανθεκτικών μικροβίων σε παγκόσμιο επίπεδο. Μάλιστα, ένας στους τρεις Έλληνες αγοράζουν και καταναλώνουν αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή! 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ: 

Σύμφωνα με τον οδηγό του ΠΟΥ πρέπει: 

1. Να χρησιμοποιώ τα αντιβιοτικά μόνο όταν συνταγογραφούνται από πιστοποιημένο επαγγελματία υγείας.

2. Πάντα να λαμβάνω ολόκληρη την αγωγή χωρίς διακοπή, ακόμα και αν νιώσω καλύτερα.

3. Ποτέ να μη χρησιμοποιώ αντιβιοτικά που έχουν περισσέψει από παλαιότερη χρήση.

4. Ποτέ να μη μοιράζομαι αντιβιοτικά με άλλους.

5. Να προλαμβάνω τις μολύνσεις, με το να πλένω συχνά τα χέρια μου, να αποφεύγω στενή επαφή με ασθενείς και να μην παραλείπω τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς. 

Παράλληλα ο ΠΟΥ καλεί τους Επαγγελματίες Υγείας να εμποδίζουν τις επιμολύνσεις εξασφαλίζοντας ότι τα χέρια, τα εργαλεία και γενικά το περιβάλλον εργασίας είναι καθαρό, να συνταγογραφούν και να χορηγούν αντιβιοτικά μόνο όταν χρειάζονται οι ασθενείς και μάλιστα το σωστό αντιβιοτικό, στη σωστή δοσολογία και για το σωστό χρονικό διάστημα.