Σε όλους τους παθολόγους η τήρηση των Ατομικών Φακέλων Υγείας – Καταργείται το gatekeeping!

Γυναίκα γιατρός
10-12-2018

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Μία πολύ σημαντική είδηση, η οποία μαρτυρά ευρείες συνέπειες στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού, συνέπειες οι οποίες φθάνουν έως την ουσιαστική κατάργηση του gatekeeping, “έβγαλε” η συνάντηση μεταξύ του προεδρείου της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδας (ΕΕΠΕ) και του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, με θέμα συζήτησης τις σοβαρές εκκρεμότητες σχετικά με την ανάπτυξη της νέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη χώρα μας!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα μεταφέρει με σχετική ανακοίνωσή της το βράδυ της Δευτέρας 10 Δεκεμβρίου η ΕΕΠΕ, ο Ανδρέας Ξανθός ανακοίνωσε στην Ένωση ότι επεξεργάζεται ήδη υπουργική απόφαση, η οποία θα προβλέπει ότι την ευθύνη για την τήρηση των Ατομικών Ηλεκτρονικών Φακέλων Υγείας των ασφαλισμένων και των ανασφάλιστων δεν θα έχουν εφεξής αποκλειστικά και μόνον οι συμβεβλημένοι οικογενειακοί παθολόγοι, όπως προβλέπεται σήμερα, αλλά όλοι οι παθολόγοι της χώρας μας, συμβεβλημένοι με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ή μη συμβεβλημένοι με αυτήν.

Οι πολλαπλές συνέπειες του ως άνω νέου μέτρου στην “μεταμόρφωση” του νέου συστήματος της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι περισσότερο από προφανείς…

Τι λέει η ανακοίνωση της ΕΕΠΕ:

  1. Όσον αφορά τη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σχετικά με την επιλογή οικογενειακού ιατρού, θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η εξυπηρέτηση των πολιτών από όλους τους παθολόγους ως έχει, χωρίς να αποκλείονται όσοι πολίτες δεν έχουν εγγραφεί στις λίστες των οικογενειακών ιατρών μέχρι 31/12.
  2. Ο θεσμός του gatekeeping για παραπομπή σε νοσοκομεία δεν θα αφορά τους παθολόγους συμβεβλημένους ή μη.
  3. Δεν θα υπάρξει κανένας αποκλεισμός από τη συνταγογράφηση και/ή την παραπεμπτικογραφία για όλους τους παθολόγους.
  4. Το Υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται την έκδοση υπουργικής απόφασης με την οποία η δημιουργία και διαχείριση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας θα είναι εφικτή για όλους τους παθολόγους συμβεβλημένους ή μη.
  5. Συζητήθηκε η δυνατότητα βελτίωσης των όρων των συμβάσεων των ήδη συμβεβλημένων οικογενειακών ιατρών και υπήρξε διάθεση βελτίωσης τους. Θα προγραμματιστεί σχετική συνάντηση με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα κ. Βαρδαρό.
  6. Όσον αφορά προκηρύξεις νέων θέσεων-συμβάσεων στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ο υπουργός υποσχέθηκε να εξετάσει τη δυνατότητα να προκηρύσσονται θέσεις ειδικών παθολόγων ανεξάρτητα από αντίστοιχες που θα προκηρύσσονται για γενικούς ιατρούς και παιδίατρους, με κατάργηση του διαζευκτικού “ή” στις προκηρύξεις των θέσεων.
  7. Μετά την επισήμανση για τα προβλήματα που υπάρχουν στη χρήση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ζητήθηκε η συμβολή της ΕΕΠΕ για τη βελτίωσή τους σε συνάντηση με εκπροσώπους της ΗΔΙΚΑ.
  8. Δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση να συμπεριληφθούν οι παθολόγοι στη διαπραγμάτευση του ΠΙΣ για τις συλλογικές συμβάσεις ειδικών.