Ελληνογαλλική συμμαχία για την αντιμετώπιση επιδημιολογικών κρίσεων

31-07-2017

Νέα συμφωνία για την υποστήριξη της δημόσιας υγείας, ιδιαίτερα σε περιόδους επιδημιολογικών κρίσεων, καθώς και την προαγωγή της βιοϊατρικής έρευνας, υπεγράφη σήμερα Δευτέρα, στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Υγείας, του Ινστιτούτου Παστέρ της Γαλλίας και του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ.

Η υπογραφή της ελληνογαλλικής συμφωνίας πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της πρώτης συμφωνίας του 1920, βάσει της οποίας είχε ιδρυθεί το Ε.Ι. Παστέρ, το οποίο αποτελεί μέλος του διεθνούς Δικτύου Παστέρ. Το 1975 είχε υπογραφεί μία διμερής σύμβαση μεταξύ Ελλάδας-Ινστιτούτου Παστέρ και άλλη μία το 2008.

Τη νέα σύμβαση συνυπέγραψαν από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας & Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης και η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ι. Παστέρ Φωτεινή Στυλιανοπούλου, ενώ από γαλλικής πλευράς ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Παστέρ του Παρισιού καθηγητής Κριστιάν Μπρεσό.

Στην υπογραφή παρέστησαν επίσης η Γενική Γραμματέας Έρευνας & Τεχνολογίας Πατρίτσια Κυπριανίδου και η Γενική Πρόξενος της Γαλλίας στην Αθήνα Σελιν Μπενταρις. Το Ινστιτούτο Παστέρ στην Ελλάδα εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), η οποία υποστηρίζει το έργο που επιτελεί σε ερευνητικό και σε κλινικό επίπεδο.

Η νέα συμφωνία είναι επικαιροποιημένη σύμφωνα με τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής και εναρμονισμένη με τους κανόνες λειτουργίας των ερευνητικών κέντρων της χώρας μας. Επιπλέον, συμβάλλει στη διαμόρφωση της πολιτικής για τη δημόσια υγεία και ειδικότερα, για την προάσπιση των σύγχρονων προβλημάτων υγείας με ιδιαίτερη έμφαση στις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες που έχουν περισσότερη ανάγκη.

Όπως τονίσθηκε, η Ελλάδα, ευρισκόμενη στο σταυροδρόμι Ασίας, Αφρικής και Ευρώπης, μέσω της συμφωνίας με το Ινστιτούτο Παστέρ μπορεί να αντιμετωπίσει τυχόν εμφανιζόμενες επιδημίες και αναδυόμενα νοσήματα, προστατεύοντας τον πληθυσμό της και αναχαιτίζοντας την εξάπλωσή τους σε άλλες χώρες.