Ελληνορουμανική συνεργασία στην εξωσωματική γονομοποίηση

26-12-2016

Κατά την διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου που διοργάνωσε η Ρουμανική και  η Ελληνική Εταιρεία αναπαραγωγικής Ιατρικής στη Ρουμανία υπογράφηκε η συνεργασία του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Carol Davila University of Medicine and Pharmacy και του «ΓΕΝΝΕΣΙΣ Αθηνών» για θεωρητική εξ αποστάσεως αλλά και πρακτική εκπαίδευση Ρουμάνων γιατρών στην εξωσωματική γονιμοποίηση, όπου ήδη, έχουν δηλώσει συμμετοχή 105 γιατροί. Παράλληλα εξετάζεται η δυνατότητα μετάβασης δύσκολων περιστατικών στην Ελλάδα, καθώς το σχετικό ποσοστό επιτυχίας στη Ρουμανία ανέρχεται στο 30%, όταν στην Ελλάδα πλέον ξεπερνά το 55%,.

Ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδη ο οποίος με αφορμή το σύνέδριο ήταν ο επίσημος προσκεκλημένος του Ρουμάνου Υπουργού Υγείας Nicolae Banicioiu συζήτησε με το Ρουμάνο ομόλογό του, θέματα που αφορούν τις δυο χώρες και αποφάσισαν να ξεκινήσουν μια κοινή προσπάθεια διαβαλκανικής συνεργασίας στο θέμα του ιατρικού τουρισμού, ξεκινώντας από μια ημερίδα που θα λάβει χώρα στην Αθήνα και θα αφορά την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Στον τομέα αυτό η Ελλάδα, υποστηριζόμενη  από το νομοθετικό της πλαίσιο, αλλά και από τις υψηλού επιπέδου ιατρικές της υπηρεσίες και το επιστημονικό της δυναμικό, μπορεί να αναδειχθεί σε πόλο προσέλκυσης υπογόνιμων ζευγαριών από όλο τον κόσμο. «Υποψήφιοι» ταξιδιώτες για παρόμοιες υπηρεσίες είναι –μεταξύ άλλων- και οι Αμερικανοί, εκ των οποίων 1,2 εκατ. αναμένεται να ταξιδέψουν φέτος σε άλλη χώρα για επίλυση των ιατρικών τους θεμάτων.

Τέλος, συμφωνήθηκε  η συνεργασία στο θέμα του έλεγχου των τιμών των φαρμάκων άλλα και η ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας στα θέματα της υγείας.