ΕΛΛΟΚ: Θετικές οι νέες εξελίξεις για τα φάρμακα των καρκινοπαθών!

14-12-2018

 

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) χαιρετίζει με ανακοίνωσή της την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου “την απόφαση του Υπουργείου Υγείας να ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα των ογκολογικών ασθενών, το οποίο επανειλημμένα έχει τεθεί  ως προτεραιότητα στις  επαφές μας με την ηγεσία του. Η χορήγηση με μηδενική συμμετοχή των φαρμάκων που σχετίζονται με τις επιπλοκές της ασθένειας ή με τις παρενέργειες της θεραπευτικής αγωγής, την οποία ανακοίνωσε χθες, 13 Δεκεμβρίου 2018, το Υπουργείο Υγείας, αποτελεί τη διόρθωση μίας σοβαρής στρέβλωσης, την οποία επανειλημμένως είχαμε επισημάνει. Ο καρκίνος είναι μια σύνθετη και πολυδιάστατη νόσος, ενώ η ίδια η ασθένεια και η αντιμετώπισή της  συχνά δημιουργεί προβλήματα, τα οποία επιβαρύνουν την υγεία των ασθενών”.

Η ΕΛΛΟΚ τονίζει επίσης τα εξής στη σχετική ανακοίνωσή της:

“Οι ασθενείς με καρκίνο και οι οικογένειές τους υποδέχονται με συγκρατημένη αισιοδοξία τη συγκεκριμένη απόφαση, η οποία πραγματικά έρχεται να αποκαταστήσει μία αδικία σε βάρος τους, καθώς σε μία σειρά άλλων παρόμοιων θετικών αποφάσεων που έχουν εξαγγελθεί από το Υπουργείο Υγείας τους προηγούμενους μήνες, έχουμε συναντήσει σοβαρά εμπόδια στην εφαρμογή τους με αποτέλεσμα οι ασθενείς να συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται και να επιβαρύνονται οικονομικά.

Θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι ενώ εδώ και 3 μήνες, έχει ληφθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) σχετικά με την κάλυψη της διαγνωστικής εξέτασης ONCOTYPE DX και παρά τις υπενθυμίσεις και τις επιστολές που έχουμε αποστείλει στο Υπουργείο, ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει δρομολογήσει ακόμη τις απαραίτητες εφαρμοστικές διαδικασίες για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και αποζημίωση της εξέτασης και δεν δέχεται την κατάθεση παραστατικών για εξετάσεις που έχουν γίνει ήδη για την αποζημίωση της δαπάνης. Το Υπουργείο Υγείας αντί να προχωρήσει ήδη τον Ιούλιο 2017 στην άμεση έκδοση ΚΥΑ και εν συνεχεία ο ΕΟΠΥΥ να προχωρήσει στις διαδικασίες για την ηλεκτρονική συναντογράφηση και αποζημίωση της εξέτασης, ζήτησε από τις ασθενείς να κάνουν ιδιωτικά την εξέταση δηλ. να καταβάλουν εξ ιδίων την αξία της, η οποία ξεπερνά τις 3.500 ευρώ, και να καταθέσουν στη συνέχεια τα σχετικά δικαιολογητικά στον ΕΟΠΥΥ για την αποζημίωση τους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μόνον όσες ασθενείς έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν οι ίδιες το κόστος της εξέτασης υποβάλλονται σε αυτή, ενώ δεν είναι καθόλου βέβαιο, ότι τελικά θα αποζημιωθεί η δαπάνη που πραγματοποίησαν, καθώς ο ΕΟΠΥΥ δεν δέχεται τα παραστατικά.

Επίσης το ίδιο συμβαίνει και με τις γονιδιακές εξετάσεις BRACA1 & BRACA2. Μετά την δημοσίευση της Κ.Υ.Α. Αριθμ. Γ2(δ)/οικ.61919 για την κοστολόγηση των ογκολογικών βιοδεικτών ΒRCA1 και ΒRCA2, αναμέναμε την άμεση ένταξη τους στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και την  αποζημίωση τους. Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα καθυστερεί η έκδοση της απαραίτητης εφαρμοστικής απόφασης προκειμένου να ξεκινήσει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και η αποζημίωση τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Η χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την χορήγηση με μηδενική συμμετοχή φαρμάκων που σχετίζονται με τις επιπλοκές της ασθένειας ή με τις παρενέργειες της θεραπευτικής αγωγής, όπως ίσχυε και κατά το παρελθόν, αποτελεί ένα πολύ θετικό βήμα για τους ογκολογικούς ασθενείς, αρκεί να ξεκινήσει άμεσα και να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και άρνηση αποζημίωσης, όπως συμβαίνει με την αποζημίωση των εξετάσεων ONCOTYPE DX και BRACA1 & BRACA2, για τις οποίες επίσης ζητούμε την άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών αποζημίωσης και την ένταξή τους στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Τέλος αναμένουμε την εφαρμογή της απόφασης προκειμένου να έχουμε μία σαφή εικόνα σχετικά με τον κατάλογο των φαρμάκων που θα ενταχθούν στην συγκεκριμένη κατηγορία, καθώς κατά το παρελθόν η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, σε συνεργασία με την ιατρική κοινότητα, έχει αποστείλει πρόταση στο Υπουργείο Υγείας, η οποία περιλαμβάνει τα συγκεκριμένα φάρμακα τα οποία θα πρέπει να καλύπτονται πλήρως”.