ΕΜΑ όπως …Γιουροβίζιον. Σήμερα ο μεγάλος τελικός! Ποιος θα κερδίσει τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων;

20-11-2017

Αίσθηση έχει προκαλέσει και πολλές ελπίδες έχει αναθερμάνει το δημοσίευμα του  Spiegel το οποίο αναφέρεται σε μία συμμαχία Γερμανίας – Ελλάδας, προκειμένου να επωφεληθούν αμοιβαία οι δύο χώρες από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες που πρόκειται να μετεγκατασταθούν από το Λονδίνο λόγω Βrexit. Σύμφωνα με το δημοίευμα και την υποτιθέμενη (;) συνεργασία των κυβερνήσεων Ελλάδας και Γερμανίας, οι Έλληνες θα στηρίξουν τη Γερμανία για να μεταφερθεί η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (Εuropean Banking Authority) στη Φρανκφούρτη και οι Γερμανοί, θα στηρίξουν τη μετεγκατάσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) στην Αθήνα”. Άνθρωπος της ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς, με υψηλή θέση, σχολίαζε πως, “αν το καταφέρει αυτό ο Τσίπρας, μαγκιά του!”, δίνοντας την πολιτική διάσταση του θέματος.

Μας δίνετε τον EBA σας δίνουμε τον  EMA

Πριν από το Spiegel όμως, είχε προηγηθεί το μεγάλο εβδομαδιαίο οικονομικό περιοδικό WirtschaftsWoche, που λίγους μήνες νωρίτερα έκανε λόγο για deal μεταξύ Γερμανίας μεν, Γαλλίας δε,  προκειμένου να μοιραστούν τα λάφυρα του Brexit με την ίδια ακριβώς συμφωνία. Οι Γερμανοί να πάρουν την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών στη Φραγκφούρτη και οι Γάλλοι τον ΕΜΑ στη Lille.

Από το ένα δημοσίευμα μέχρι το άλλο έχουν μεσολαβήσει κάτι μήνες αλλά και πολλές επίπονες, ενίοτε και υπόγειες διεργασίες εκ μέρους των κρατών αφού το τρόπαιο είναι μεγάλο.  Η φιλοξενία της έδρας του EMA ως γνωστό  αποφέρει μεγάλα οικονομικά οφέλη, απασχολώντας σχεδόν 900 εργαζόμενους, οι οποίοι αμείβονται από την Ε.Ε., ενώ τα συνέδρια και οι συναντήσεις που διοργανώνει ελκύουν περίπου 36.000 επιστήμονες κάθε χρόνο στην οικοδέσποινα πόλη.

Εκτός όμως από τις διεργασίες και τις συμμαχίες που κάνει κάθε χώρα και συνεχίζονται μέχρι τελευταία στιγμή έχει προηγηθεί και η αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων που δυστυχώς την ελληνική υποψηφιότητα την κατατάσσουν στις πλέον χαμηλές θέσεις.   Στις   πρώτες,  βρίσκονται το Άμστερνταμ, το Μιλάνο, η Μπρατισλάβα και η Βαρκελώνη, ενώ χαμηλά στην αξιολόγηση σύμφωνα με τα κριτήρια του Οργανισμού, που περιλαμβάνουν τοποθεσία ασφάλεια προσβασιμότητα είναι η Αθήνα, η Σόφια το Βουκουρέστι η Μάλτα.

Κοντή γιορτή όμως ξημερώνει Κυριακή ή μάλλον ξημέρωσε Δευτέρα αφού σήμερα είναι η μέρα που το θέμα θα διευθετηθεί από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σήμερα λοιπόν οι αντιπρόσωποι των  28 χώρων-Μέλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ψηφίσουν ποια από τις 19 χώρες που έχουν καταθέσει φάκελο υποψηφιότητας, θα είναι αυτή η τυχερή που θα φέρει στην «πατρίδα» τον περιβόητο Οργανισμό αλλά και τα περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ που θα τον ακολουθήσουν. Tα χρήματα είναι πολλά και δεν είναι μόνο αυτά, αφού η εξουσία και το κύρος του Οργανισμού, (είναι ο φορέας που αποφασίζει ποια φάρμακα για ανθρώπους και για ζώα θα αδειοδοτηθούν και θα κυκλοφορήσουν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση), κάνουν αυτομάτως τη φήμη της πόλης, που θα τον φιλοξενήσει ισχυρή.

Το διακύβευμα είναι μεγαλύτερο για τις μικρότερες χώρες στην νότια και ανατολική Ευρώπη, αφού εάν εκλεγεί κάποια από αυτές, θα είναι μία λαμπρή ευκαιρία να πάρουν μία κεντρική θέση στην παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία και να έρθουν πιο κοντά στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι εργαζόμενοi του ΕΜΑ δε συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων μεν, παρακολουθούν όμως με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις αφού θα επηρεαστεί άμεσα και καθοριστικά η ζωή τους. Λέγεται ότι εάν επιλεγεί πόλη που δεν πληροί τις προϋποθέσεις, που και αυτοί έχουν θέσει, ενδέχεται να παραιτηθεί ένα σημαντικό ποσοστό του προσωπικού του Οργανισμού, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη μετέπειτα λειτουργία του και ειδικότερα για την έγκριση φαρμάκων και την προσβασιμότητα στις θεραπείες όλων των Ευρωπαίων ασθενών.

Σημειώνεται ότι οι πόλεις που διεκδικούν τον ΕΜΑ, είναι η Αθήνα η Βαρκελώνη, το  Αμστερνταμ, η Βόννη, η Μπρατισλάβα, η οι Βρυξέλλες, η Κοπένχάγη το Δουβλίνο η Λιλ το Ελσίνκι, το Μιλάνο, η Μάλτα, η Σόφια το Πόρτο η Στοκχόλμη, η Βίεννη το Ζάγκρεμπ και η Βαρσοβία.

ΕΜΑ όπως Γιουροβίζιον

Όσον αφορά τη διαδικασία, αυτή συνίσταται σε μία περίπλοκη ψηφοφορία σύμφωνα με την οποία η βαθμολογία κάθε χώρας αναδεικνύει την πρώτη δεύτερη και τρίτη της επιλογή. Η χώρα που θα κερδίσει είναι αυτή που θα καταφέρει να συγκεντρώσει τρεις βαθμούς από τουλάχιστον 14 μέλη κράτη. Εάν αυτό δεν επιτευχθεί στο πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, θα ακολουθήσει ένας δεύτερος, χωρίς όμως τις τρεις που θα έχουν αποκλειστεί από τον πρώτο γύρο και αυτή τη φορά, κάθε χώρα θα δώσει ένα και μοναδικό ψήφο στην πόλη προτίμησής της.

Η διαδικασία αυτή θυμίζει το διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον. Όσοι έχουν παρακολουθήσει  το συγκεκριμένο διαγωνισμό, έχουν ακούσει και διαβάσει για τις εκάστοτε συμμαχίες της βαλτικής, ή του νότου, καθοριστικές πάντοτε για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού που ενίοτε είναι άσχετο με την πραγματική αξία του τραγουδιού. Κι η αλήθεια είναι, ότι πέρα από τους φακέλους και τις αξιολογήσεις, υπάρχει και η πολιτική που φυσικά και παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Για αυτό και το δημοσίευμα του Spiegel έφερε δικαιολογημένα αισιοδοξία στην Αθήνα που έχει ξοδέψει και χρόνο αλλά και χρήμα για την υποψηφιότητά της.

Ποιος θα είναι ο νικητής

Είναι δύσκολο να το πεις! Από τη μια είναι το συμφέρον αυτού του νευραλγικού φορέα που καθορίζει την τύχη εκατομμυρίων ασθενών και κάθε αρρυθμία θα έχει αντίκτυπο σε βάρος τους και από την άλλη είναι οι πολιτικές σκοπιμότητες της ΕΕ και η ανάγκη τόνωσης των οικονομιών λιγότερο ισχυρών κρατών.  Όμως δε χρειάζεται να είσαι μάγος για να διαβάσεις τα σημεία των καιρών. Η σημερινή συγκυρία εξυπηρετεί την επιλογή μιας μικρότερης πόλης και που ει δυνατόν δε φιλοξενεί άλλες ευρωπαϊκές υπηρεσίες. Η πόλη αυτή  που σύμφωνα με τις φήμες έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να ψηφισθεί, δυστυχώς δεν είναι η Αθήνα, αλλά το Μιλάνο, που επιπλέον συγκεντρώνει και τις προτιμήσεις μεγάλου ποσοστού του προσωπικού του ΕΜΑ, σημαντικός και απαραίτητος παράγοντας για την απρόσκοπτη και όσο γίνεται  πιο ήπια μετεγκατάσταση του Οργανισμού. Η Βόρεια Ιταλία, είναι βιομηχανική περιοχή με διασυνδέσεις σε επιστημονικά κέντρα δίπλα στη γειτονική της Ελβετία την έδρα μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών και επιπροσθέτως, παραμένει μέρος του Νότου και της Μεσογείου όπου βρίσκονται οι χώρες που κλυδωνίζεται από την οικονομική κρίση. Η επιλογή της, εξυπηρετεί την αρχή της ΕΕ για δίκαιη γεωγραφική κατανομή μεταξύ του ισχυρού βορρά και του αδύναμου νότου όσον αφορά την έδρα των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην ιταλική πρεσβεία μάλιστα στο Λονδίνο, υπάρχει ήδη τμήμα που έχει επιφορτισθεί με την προετοιμασία μετεγκατάστασης του προσωπικού του Οργανισμού.

Πάντως άλλες χώρες που φαίνονται ως φαβορί και τις αποδέχονται και οι εργαζόμενοι στον ΕΜΑ είναι η Κοπεγχάγη, η Βιέννη, η Βαρκελώνη και το Αμστερνταμ. Σύμφωνα τουλάχιστον με έκθεση που αφορά τις προτιμήσεις του προσωπικού ένα ποσοστό που φτάνει το 70% θα παραιτηθεί εάν τελικά ο Οργανισμός μετεγκατασταθεί στην Βαρσοβία, το Ζάγκρεμπ, τη Μάλτα, το Ελσίνκι, τη Σόφια, τη Μπρατισλάβα και …δυστυχώς και στην Αθήνα.

Βέβαια επειδή όπως είπαμε, η διαδικασία ψηφοφορίας θυμίζει αυτή του διαγωνισμού της Γιουροβίζιον, υπάρχουν πάντα οι κινήσεις της τελευταίες στιγμής αλλά και οι γνωστές καραμπόλες που μπορεί να ανατρέψουν τα προγνωστικά . Επίσης ως γνωστό, η ελπίδα παθαίνει πάντα τελευταία για αυτό και το Healthview εύχεται ολόψυχα, “Καλή επιτυχία Αθήνα”!