Έμφραγμα: Αυξάνονται τα περιστατικά ανάμεσα σε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

άντρας παθαίνει έμφραγμα μέσα στα Χριστούγεννα
26-12-2021

Έχει παρατηρηθεί πως αυξάνεται ο κίνδυνος για έμφραγμα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Ποιες συνήθειες των γιορτινών ημερών βλάπτουν την καρδιά μας;

Δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων σήμερα και, αν χθες φάγατε και ήπιατε ανεξέλεγκτα στο γιορτινό τραπέζι, καλό είναι να αρχίσετε την εγκράτεια. Αυτό συνιστά ο πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (ΑΗΑ) προειδοποιώντας ότι οι γιορτές μπορεί να καταπονήσουν σημαντικά την καρδιά.

«Μελέτες έχουν δείξει ότι την περίοδο μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς συμβαίνουν περισσότερα εμφράγματα απ’ ό,τι οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου», λέει ο Dr. Donald Lloyd-Jones, καθηγητής Καρδιολογίας & Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern, στο Ιλινόις.

«Αυτό είναι αναμενόμενο. Οι γιορτές είναι μία πολυάσχολη, συχνά στρεσογόνος εποχή για τους περισσότερους από εμάς. Η καθιερωμένη ρουτίνα μας διαταράσσεται. Τρώμε και πίνουμε περισσότερο απ’ όσο συνήθως, ενώ χαλαρώνουμε λιγότερο. Γυμναζόμαστε λιγότερο και ξενυχτάμε περισσότερο. Μπορεί ακόμα να μην «ακούμε» το σώμα μας ή να μην δίνουμε σημασία στις προειδοποιητικές ενδείξεις που εκπέμπει. Όλ’ αυτά συμβάλλουν στην καταπόνηση που υφίσταται η καρδιά. Και το καθένα από αυτά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για έμφραγμα».

Ο κίνδυνος μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερος για όσους στερήθηκαν πέρυσι αγαπημένα πρόσωπα, λόγω του κορωνοϊού, προσθέτει. Επιπλέον, δεν αφορά μόνο όσους έχουν διαγνωστεί με καρδιολογικό πρόβλημα. Οι ασθενείς αυτοί συχνά προσέχουν περισσότερο. Εκείνοι που νομίζουν ότι είναι υγιείς, μπορεί να κινδυνεύουν πολύ περισσότερο.

Τι να κάνετε αν πάθετε έμφραγμα

«Έχει ζωτική σημασία να γνωρίζουν όλο τους κινδύνους αυτούς», τονίζει ο Dr. Lloyd-Jones, πρόεδρος της ΑΗΑ για την διετία 2021-2022. «Με μερικά απλά βήματα οι κίνδυνοι μπορούν να αποσοβηθούν και η καρδιά να παραμείνει υγιής, δίχως να στερηθούμε κάτι στις γιορτές». Να λοιπόν τι συνιστά:

  • Ενημερωθείτε για τα συμπτώματα. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν άνδρες και γυναίκες τα συμπτώματα που έχει το έμφραγμα. Ωστόσο διαφέρουν μεταξύ των δύο φύλων. Αν εκδηλώσετε κάποιο από αυτά, πηγαίνετε αμέσως στο νοσοκομείο. Όσο νωρίτερα αρχίσει η θεραπεία, τόσο περισσότερες οι πιθανότητες ιάσεως χωρίς σοβαρές βλάβες στην καρδιά.
  • Επιδείξτε εγκράτεια. Να τρώτε και να πίνετε απ’ όλα, αλλά με μέτρο. Πάντοτε να διαλέγετε και υγιεινά τρόφιμα (π.χ. σαλάτες). Να προσέχετε το αλάτι που καταναλώνετε. Αν ήδη πάσχετε από καρδιοπάθεια, να τηρείτε τις συμβουλές του γιατρού σας.
  • Φροντίστε τον εαυτό σας. Προσπαθήστε να μειώσετε το στρες που νιώθετε για τα οικονομικά, τις οικογενειακές συνάξεις και άλλα ζητήματα στις γιορτές
  • Φροντίστε να περπατάτε. Η συστηματική γυμναστική είναι «φάρμακο» για την καρδιά. Να αφιερώνετε καθημερινά στις γιορτές λίγη ώρα στο περπάτημα μαζί με αγαπημένα σας πρόσωπα.
  • Μην αμελείτε τη θεραπεία σας. Αν παίρνετε φάρμακα για την καρδιά σας, φροντίστε να μην παρεκκλίνετε από το πρόγραμμά σας. Οι γιορτές δεν είναι η ενδεδειγμένη εποχή για να ξεχάσετε π.χ. τα χάπια για την πίεση ή τη χοληστερόλη σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Έμφραγμα: Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται εκτός από πόνο στο στήθος