Έμφραγμα: Γιατί το καλοκαίρι είναι λιγότερο θανατηφόρο

07-06-2018

Θα περίμενε κανείς η ζέστη να επιβαρύνει τον οργανισμό και να τον κάνει πιο ευάλωτο σε ορισμένες συνθήκες όπως για παράδειγμα ένα έμφραγμα. Κι όμως! Όπως έδειξε νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων λιγότερες πιθανότητες να προκαλέσουν θάνατο έχουν τα εμφράγματα που γίνονται τους μήνες του καλοκαιριού από ό,τι του χειμώνα.

Η έρευνα δείχνει ότι τους ζεστούς μήνες τα εμφράγματα είναι λιγότερο θανατηφόρα σε σχέση με τους κρύους μήνες του έτους, οπότε ο ασθενής έχει μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης.

Ερευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο του Λιντς στη Βρετανία ανέλυσαν στοιχεία για 4.056 ασθενείς που εισήχθησαν στο νοσοκομείο λόγω εμφράγματος στη διάρκεια τεσσάρων ετών.
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν 
στο συνέδριο της Βρετανικής Καρδιαγγειακής Εταιρείας στο Μάντσεστερ.

Ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Αρβιν Κρισναμούρτι και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως τα σοβαρά εμφράγματα είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να αποβούν μοιραία στο πιο κρύο εξάμηνο του έτους σε σχέση με το πιο ζεστό.

Ο κίνδυνος θανάτου μέσα σε διάστημα 30 ημερών μετά από ένα σοβαρό έμφραγμα ήταν σχεδόν 50% μεγαλύτερος στο διάστημα Νοεμβρίου-Απριλίου (πιθανότητα 28%) σε σχέση με το εξάμηνο Μαΐου-Οκτωβρίου (πιθανότητα 20%).

«Δεν υπάρχει καμία φυσική αιτία που να εξηγεί γιατί ένα έμφραγμα, ακόμη και το πιο σοβαρό, πρέπει να είναι πιο θανατηφόρο το χειμώνα από ό,τι το καλοκαίρι, συνεπώς πρέπει να ερευνήσουμε κι άλλο το ζήτημα, για να βρούμε την αιτία και να την αντιμετωπίσουμε» δήλωσε ο Κρισναμούρτι.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Έμφραγμα: Οι γυναίκες με πολλά παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο
Έμφραγμα: Διαζύγιο και φτώχεια αυξάνουν τον κίνδυνο