Έμφραγμα: Οι άνθρωποι με ψυχικές νόσους κινδυνεύουν περισσότερο

άνδρας παθαίνει έμφραγμα και πιάνει το στήθος του
24-03-2021

Άπειρο μελάνι έχει χυθεί ιγα το έμφραγμα για τους παράγοντες που το προκαλούν. Τώρα, νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων δείχνει πως όσοι πάσχουν από κάποια σοβαρή ψυχική πάθηση είναι πιθανότερο να πεθάνουν μετά από ένα έμφραγμα σε σχέση με όσους δεν έχουν τέτοια ψυχιατρική διάγνωση.

Το έμφραγμα και οι ψυχικές νόσοι

Ειδικότερα, για τα άτομα με σχιζοφρένεια ο κίνδυνος θανάτου από ένα έμφραγμα μέσα στις επόμενες 30 ημέρες είναι διπλάσιος. Σε σχέση πάντα με όσους δεν έχουν τέτοια πάθηση.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου είχαν επικεφαλής τη δρα Καρολάιν Τζάκσον. Κι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό BMC Medicine.
Οι ειδικοί ανέλυσαν στοιχεία νοσοκομείων για περισσότερους από 235.000 ανθρώπους που εισήχθησαν για έμφραγμα. Στη συνέχεια, έγινε σύγκριση του κινδύνου θανάτου μεταξύ όσων είχαν ψυχική πάθηση και όσων δεν είχαν.

Τι έδειξε η έρευνα

Διαπιστώθηκε ότι, οι ψυχικά πάσχοντες ήταν πιθανότερο να πεθάνουν μετά το επεισόδιο και επίσης να πάθουν ένα δεύτερο έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Οι ασθενείς με σοβαρή κατάθλιψη ή διπολική διαταραχή (πρώην μανιοκατάθλιψη) είχαν 30% έως 50% αυξημένο κίνδυνο θανάτου μετά από έμφραγμα, ενώ ο κίνδυνος ήταν κατά 100% αυξημένος για τους σχιζοφρενείς.

Οι αιτίες για τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου μπορεί να είναι η χειρότερη γενική υγεία των ψυχικά πασχόντων, ο κοινωνικός αποκλεισμός και οι διαφορές στην ποιότητα της θεραπείας τους σε σχέση με τους ψυχικά υγιείς. «Η αιτία είναι πιθανώς πολυπαραγοντική και πολύπλοκη και δεν έχει κατανοηθεί καλά έως τώρα», δήλωσε η δρ. Τζάκσον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Έμφραγμα: Χτυπά περισσότερο τις γυναίκες