Έμπλαστρο εμβόλιο: Μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό

εμβόλια τσιρότα
15-07-2021

Ένα έμπλαστρο εμβολίου θα μπορούσε να περιορίσει την ανάγκη για επώδυνες βελόνες και να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της ανοσοποίησης έναντι ασθενειών όπως η γρίπη, λένε αμερικανοί ερευνητές.

Το έμπλαστρο έχει εκατοντάδες μικροσκοπικές βελόνες που διαλύονται στο δέρμα. Δοκιμές σε ποντίκια δείχνουν ότι η τεχνολογία μπορεί ακόμη και να παράγει καλύτερη ανοσολογική απόκριση από ένα συμβατικό τρύπημα. Γράφοντας στο Nature Medicine, η ομάδα των ερευνητών είπε ότι το έμπλαστρο θα μπορούσε μια μέρα να επιτρέψει στους ανθρώπους να εμβολιαστούν.

Κάθε έμπλαστρο, που αναπτύχθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Emory και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια, περιέχει 100 «μικροβελόνες» που έχουν μήκος μόλις 0,65 χιλιοστά. Έχουν σχεδιαστεί για να διεισδύουν στα εξωτερικά στρώματα του δέρματος, διαλύοντας κατά την επαφή.

Για να δοκιμάσουν την τεχνολογία, οι ερευνητές φόρτωσαν στις βελόνες ένα εμβόλιο γρίπης. Μια ομάδα ποντικών έλαβε το εμβόλιο της γρίπης χρησιμοποιώντας παραδοσιακές υποδερμικές βελόνες και μια άλλη ομάδα εμβολιάστηκε με το έμπλαστρο. Επιθέματα που δεν είχαν εμβόλιο πάνω τους εφαρμόστηκαν σε μια τρίτη ομάδα ποντικών.

Τρεις μήνες αργότερα, η ομάδα διαπίστωσε ότι το έμπλαστρο φαινόταν να παράγει μια πιο αποτελεσματική ανοσολογική απόκριση σε ποντίκια, τα οποία τότε είχαν μολυνθεί από τον ιό της γρίπης, από έναν τυπικό εμβολιασμό.

Εφαρμόστε το έμπλαστρο εμβόλιο στο σπίτι

Εάν αποδειχτεί αποτελεσματικό σε περαιτέρω δοκιμές, το έμπλαστρο θα σήμαινε τέλος στην ανάγκη ιατρικής εκπαίδευσης για την παροχή εμβολίων και μετατροπή του εμβολιασμού σε μια ανώδυνη διαδικασία που οι άνθρωποι θα μπορούσαν να κάνουν μόνοι τους.

Θα μπορούσε επίσης να απλοποιήσει τον εμβολιασμό μεγάλης κλίμακας κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, είπαν οι ερευνητές.

Αν και η μελέτη εξέτασε μόνο το εμβόλιο της γρίπης, ελπίζεται ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για άλλους εμβολιασμούς και δεν θα κοστίσει περισσότερο από τη χρήση βελόνας. «Οραματιζόμαστε τους ανθρώπους να λαμβάνουν το έμπλαστρο ταχυδρομικά ή σε ένα φαρμακείο και στη συνέχεια να το χορηγούν μόνοι τους στο σπίτι», δήλωσε ο Sean Sullivan, επικεφαλής της μελέτης από την Georgia Tech.

«Επειδή οι μικροβελόνες στο έμπλαστρο διαλύονται στο δέρμα, δεν θα έμειναν επικίνδυνες αιχμηρές βελόνες». Ο συν-συγγραφέας, καθηγητής Richard Compans από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Emory, είπε ότι το εμβόλιο δεν χρειάζεται να διεισδύσει βαθιά επειδή υπάρχουν κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος.

«Ελπίζουμε ότι θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες μελέτες σε ανθρώπους μέσα στα επόμενα δύο χρόνια», είπε.